Мариета Волф
Мариета Волф / netinfo
Какви ще бъдат приоритетите Ви в Парламента ако бъдете избрана за депутат?
Предпочитам дефинициите „Народно събрание” и „народен предсатвител”. Приоритетите на всички народни представители от област Русе, без значение от политическата им принадлежност, би трябвало да са едни и същи:
1. Гарантиране на чист въздух за русенци
2. Изграждането на модерен път по трасето Русе – Велико Търново и завършването на магистрала „Хемус”
3. Изграждане на необходимия по обем паркинг на територията на УМБАЛ Русе АД със съответния пропускателен режим и разрешение за безплатен престой с различна продължителност съобразно извършеното лечение.
4. Канализация на кв. Средна кула и Долапите, на гр. Мартен и с. Сандрово и Басарбово
5. Осигуряване на качествено здравеопазване, включващо материална база, достатъчно специалисти и хуманно отношение към пациента
6. Създаване на благоприятни условия за бизнес и привличането на инвестици в иновационни и екологични технологии.
Знаем, че около 40% са гласуващите в Русенска област. Как ще накарате повече хора да упражнят правото си на глас и да изберат Вас?
Интересен феномен е българският избирател и начинът, по който гласува. Преди няколко години, когато всъщност за пръв път участвах в парламентарни избори, разбрах следното: мой приятел, който пределно ясно знаеше, че се кандидатирам за депутат, ми призна, че не е гласувал за мен. И аз го попитах: „Защо? Нали ме познаваш? Нали знаеш, че можеш да разчиташ на мен? Нали знаеш, че съм почтен човек и ще защитавам интересите на нашата общност в Народното събрание?” И тогава той ми каза следното: „Ами защото знам, че ти няма да спечелиш. И какъв е смисълът да гласувам за някой, който няма да спечели?” Тогава разбрах психологията на българина. Той няма възможност да реализира себе си в свой проект, в своя работа, в сове начинание. Тези възможности са му отнети именно поради липсата на реална демокрация и реално действаща пазарна икономика. А той иска поне веднъж в живота си да се почувства малко значим и малко победител... Е, ако не е победител, то поне да се отърка около победителя и да може да пирува заедно с него...!
 
Беше средата на 90-те години, когато отидох при баща ми в Германия и това ми посещение съвпадаше с изборите за парламент. В деня на изборите хората бяха празнично облечени, и наистина се радваха, че отиват да дадат гласа си, който да бъде чут. Тогава попитах баща ми за кого ще гласува, а той ми отговори: „За Партията на свободните демократи”. И аз го попитах каква е тази партия, аз не съм я чувала. Аз знаех социалдемократическата и християндемократическата партия. И той ми каза: „Това е партия, която винаги с малко успява да мине прага, толкова, колкото да влезе в парламента”. И аз го питам: „Добре, защо гласуваш за тази партия? Очевдино е, че тя има малко депутати, какво прави тази партия в парламента?” Баща ми отговори: „Аз знам каква е нейната програма, знам каква е нейната стратегия и тези депутати защитават моите интереси в областта на културата и в различни други сфери. И въпреки, че са толкова малко, съумяват да внесат законопроект, който да бъде приет.”
Но това е в една работеща, реална демокрация.
 
Хората трябва да разберат най-накрая, че ламята не е триглава, а е полуумряла! Т.е. политическата олигархия се страхува, че може да загуби позициите си и преди избори дава мило и драго да запази властта си. Единствено хората в тази държава са в състояние да ѝ я отнемат и да променят и подобрят начина, по който живеят, осъзнавайки, че те са по-големи и силни от политическата ламя. Има два начина за това. Единият е по време на избори, излъчвайки достойни и почтени  хора в общинския съвет или народното събрание. Затова призовавам да се гласува за личности, използвайки преференцията! Другият е чрез създаване и участие в граждански инициативи и протести и упражяване на натиск върху изпълнителната власт. И ако първият изисква еднократно усилие веднъж на няколко години, то вторият трябва да се упражнява ежедневно. Често ме питат как имам сили и енергия да се противопостявам и да защитавам граждански права, не само моите, а и на групи от общности. Ще завърша с това: Аз съм Мариета Волф. Името ми означава "вълк"! Не се уморявам в преследването на целта. Не бягам, за да се спасявам, а за да я стигна. Използвайте ме! Използвайте възможностите, енергията и желанието ми да променим нашата България! Номер 21 в интегралната бюлетина с преференция 3. Три за щастие!