Литийно шествие и водосвет за Йордановден
Литийно шествие и водосвет за Йордановден / Дарик Русе

Празничен Богоявленски водосвет организират Русенска Митрополия и Община Русе по повод 6 януари – Йордановден. Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Неофит ще отслужи празнична св. Литургия в катедралния храм “Св. Троица” в гр. Русе. По традиция след св. Литургия литийно шествие ще тръгне от катедралния храм в 11 часа.

В 11.30 часа в пространството около понтона под хотел Рига  ще започне Великият Богоявленски водосвет. Областният управител Стефко Бурджиев ще поздрави русенци. Представителната част на Българската армия, официалните лица и присъстващи ще бъдат поръсени със светена вода за здраве и успехи, след което ще бъдат осветени водите на река Дунав със Светия Кръст.

Кметът на Община Русе Пламен Стоилов ще дари плувеца, извадил кръста, с хавлия и 100 лева. Награди – хавлии за участниците и парична премия за извадилия кръста в размер на 200 лева, ще бъдат осигурени и от частна фирма. Желаещи да участват в спасяването на кръста могат да се запишат до 10 часа на място, където ще бъде осигурен медицински преглед и контрол.