Лионски и русенски хорове със съвместен концерт
Лионски и русенски хорове със съвместен концерт / netinfo

Съвместен концерт на Катедралния хор на малките момчета и младежи от гр. Лион,Франция и Хорова студия „Св.Георги Победоносец",гр.Русе ще се проведе утре от 19 часа в зала Европа. Диригент и органист на гостите от Лион е известният Жан-Франсоа Дюшамп. Младите изпълнители от Франция ще представят произведения на композиторите Палестрина, Скарлати, Верди, Монте, Шутц, Моцарт, Брукнер, Дебюси, Пуленг, Бах.

Хорова студия ,,Св.Георги Победоносец'' ще се включи в концерта с три изпълнения - ,,Свете Тихий'' - представя българското православно пеене и религиозна музика, ,,Ботев марш''- пресъздава част от българската политическа история, предадена в европейска форма, ,,Баба Минковца"- обработка на български фолклор в европейски музикален език.

Двата хора ще изпълнят заедно - ,,Благослови душе моя'' от Добри Христов.
Катедралният хор на малките момчета и младежи от гр.Лион,Франция е най-старата музикална институция във френския град. Създадена е още през 799г. от Карл Велики и вече 12 века се подържа старата традиция на музикално училище, люлка на големи певци, инструменталисти, диригенти, композитори и духовно завършени личности. Призната е от френското Министерство на културата като училищна хорова школа и е изнесла концерти по целия свят - Япония, Русия, Германия, Италия, Англия, Испания, САЩ, Канада, Полша, Чехия, Бразилия.

Диригентът Жан-Франсоа Дюшамп е назначен на капелмайстор още през 1974г. и досега успешно посвещава цялата си енергия на популяризирането на момчешко-мъжкото хорово пеене.