Лидерът на най-славното дунавско поколение навършва 70 г.
Лидерът на най-славното дунавско поколение навършва 70 г. / netinfo

70-годишен юбилей отбелязва на 31 декември 2014 г. легендата на русенския футбол Иван Въжаров. По този повод той се срещна днес със свои съотборници, журналисти и хора, с които е работил и работи до момента след отказването си от футбола.

Водещ на срещата бе доайенът на журналистите в Русе Христо Димов.

"Не съм мислил никога, че съм най-талантливият, но изгарях, за да светя, а и във футбола имаше друго важно нещо, имаше мъже. По мое време играеха отбори от романтици и истински мъже, които имаха възможност да се покажат само на терена. Които не са мъжкари, просто оставаха извън игрището", сподели Въжаров.

Той разказа за първите си стъпки в софийския "Спартак" от 1961 г., с който става шампион само година по-късно след негов гол срещу "Славия". След казармените 2 години в "Горубсо" Мадан, той има предложения от София и Пловдив. Завръща се в "Спартак", но след обединението му с "Левски" решава да даде шанс за изява на други свои съотборници. Тогава е повикан в олимпийския отбор на България за турне в Индонезия и Япония, по време на което получава и предложение от "Славия".

Междувременно се жени за русенката Евгения Калчева, племенница на друг легендарен русенски футболист Слави Калчев. Така, когато в една нощ "на гости" ненадейно му идват първи секретар на градския комитет на партията в Русе, заедно с неговия тъст, да му кажат, че го искат в "Дунав", той без много време за размисъл пътува за новия си отбор.

"Оттогава до годината, в която трябваше да прекратя кариерата си играх за "Дунав", споделя Въжаров, като добавя, че още в началото е имало договорка при навършване на 30 г. да спре с футбола, за да му бъде възстановен чина в МВР, който е имал от "Спартак".

Така малко след славните мачове срещу европейския колос "Рома" от турнира за Купата на УЕФА през 1975 г., той предава фланелката си на изгряващата звезда и младежки национал по това време Георги Велинов.

Възродителният процес и много други събития след 1990 г. го карат да се оттегли и от системата на МВР, а от 2001 г. се заема с менажирането на международния германски концерн "Дусман" в Русе.

По време на срещата Иван Въжаров бе почетен с поздравителни адреси от Община Русе, президента на БФС Борислав Михайлов, ПП ГЕРБ - Русе и ФК "Дунав", на чието Общо събрание е член от 2014 г.

"Безбройните победи на "зеления килим" в родния футболен елит и мачовете с европейския колос "Рома" в турнира за Купата на УЕФА през есента на 1975 г. продължават да карат поколения русенци да се чувстват горди и да мечтаят "Синият бял Дунав" от Русе отново да заеме заслуженото си място сред най-добрите у нас и да се доближи поне до постиженията на Вашето поколение.

Надяваме се Вашите съвети и идеи в качеството Ви на член на Общото събрание на Футболен клуб "Дунав" също да окаже помощ в тази посока.

 

Желаем Ви все така крепко здраве, висок дух и сили, с които да продължавате да следвате своите лични и професионални цел", му пожелаха от ръководството на "драконите", от което получи шал "Дунав завинаги", а настоящият помошник треньор на тима Людмил Киров му предаде и дар - небесно синя фланелка на "Дунав" с номер 70.