Кризисният център вече работи
Кризисният център вече работи / снимка:Община Русе

13 човека са преминали през Кризисния център за жертви на домашно насилие от разкриването на услугата в началото на този месец, като сред тях има и деца. Това съобщи директорът на дирекция „„Здравни и социални дейности“ в Община Русе Мариела Личева. До края на 2016 г. беше направен ремонт на сградата, в която се помещава центъра по проект, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Стойността му е 1 330 000 лева, безвъзмездно финансиране, припомни Спасимир Димитров, който е ръководител на проекта и директор на дирекция „Обществен ред и сигурност“. Крайният му срок е 31 март, а целта е след това Центърът да стане делегирана държавна дейност. Ако това не се случи има вариант и за финансиране от общината, за срок от 5 години, съобщи Личева.

Центърът вече има управител, назначени са трима социални работници, трима санитари, шест охранители, счетоводител, психиатър, психолог, възпитател, медицински специалист и юрист. Постъпването става по различни начини-с прокурорско постановление, след сигнал от болницата и разбира се, ако жертвата на насилие сама потърси помощ. Вече работи денонощен телефон за връзка-0888 774786.