Копие на чудотворната икона Всецарица дойде и в Русе
Копие на чудотворната икона Всецарица дойде и в Русе / Дарик Русе, Искра Георгиева

Русенският храм „Света Богородица“ отскоро се сдоби с ценна икона-копие на прочутата Пресвета Богородица ”Всецарица“. Оригиналът се намира в съборния храм на Ватопедския манастир в Света гора. Светинята е дар за църквата от Росица Петкова, рисувана е от монах в манастира „Ватопед“. Образът на Божията Майка има удивителната способност и специалната благодат от Бога да помага на страдащи от злокачествени заболявания, на измъчвани от нечисти сили, както и на зависими от наркотици и алкохол.

Ето какво пише за иконата в сайта http://www.sveta-gora-zograph.com/:

Тази чудотворна икона датира от ХVII век и се намира на левия проскинитарий до североизточната колона на съборния храм в манастира “Ватопед”. Съгласно разкази на старци от манастира един съвременен пример за това, че иконата е особено благодатна, е следното събитие: Един младеж влязъл в храма и отивал да се поклони на иконата, но от нея със силен шум излязла несътворена светлина под формата на слънчев диск, който ударил младежа в гърдите и го хвърлил на земята. Щом се съвзел, младежът изповядал със сълзи, че е живял далеч от Бога и е бил отдаден на занимания с магия. Така чудотворната намеса на Пресвета Богородица помогнала на младежа да придобие духовен живот, като последва тайнствения живот на Църквата.

Иконата има също и способността, и специалната благодат от Бога да лекува страшните злокачествени заболявания. Известни са нелечими случаи на злокачествени заболявания, които са излекувани в наши дни след прочитане на Молебен канон на Пресвета Богородица пред Нейната икона “Всецарица”.

Две копия на иконата “Всецарица” са пренесени в Москва. В последно време там ежедневно стават много чудеса съгласно писмените свидетелства, изпращани в манастира “Ватопед” от деца, които са се лекували в Детския онкологичен център в Москва.

В Русия обикновено измолваха избавяне от раково заболяване от Ахтирската икона на Божията Майка, но православните, които в средата на 90-те години на ХХ век помолиха ватопедските монаси да изпратят в Москва копие на тяхната светиня “Всецарица”, знаеха, че от увеличаването на източниците на благодатта не се намалява нейната сила. Монасите, следвайки атонската традиция, смесиха боите с частици от свети мощи и разреждайки ги със светена вода, нарисуваха точно подобие на манастирската чудотворна икона. Небесната Царица и милостивата Господарка на всичко живо е изобразена тук седнала на царски трон и облечена с червена императорска багреница. От лявата ѝ страна е благославящият Младенец. Зад гърба ѝ и зад трона стоят архангелите Михаил и Гавриил.

През 1996 г. “Всецарица” пристигна в Москва със специален полет. Най-напред закараха иконата в детското отделение на онкологичния институт на “Каширское шосе”, където малките страдалци вече я очакваха. Оттогава новата московска чудотворна икона неведнъж е проявявала благодатната си сила да спира растежа на злокачествени тумори, присъща на светогорската чудотворна икона. Съвременната летопис на чудеса от “Пантанаса” вече включва и случаи на изцеление от наркотична зависимост. От нея нееднократно е изтичало и миро.

Чудотворната икона “Всецарица” се намира в московския храм “Вси светии” в бившия Ново-Алексеевски манастир. Всяка неделя тук се служи молебен пред Погубителката на раковата язва и Тайната Сладост на жестоко страдащите, освещава се и се раздава на хората елей за помазване.

Молитва

О, Всеблага, досточудна Богородице, Пантанаса, Всецарице! Не съм достоен да влезеш под моя покрив! Но като добросърдечна Майка на милостивия Бог, кажи дума, за да се изцели душата ми и да укрепне немощното ми тяло. Защото имаш непобедима власт и нито една Твоя дума не ще остане безсилна, о Всецарице! Ти се помоли вместо мен, Ти ме измоли вместо мен. За да прославям преславното Ти име сега и винаги и във вечните векове. Амин.