Кмет и министър обсъждат съдбата на Силистренския театър
Кмет и министър обсъждат съдбата на Силистренския театър / netinfo

Кметът д-р Юлиян Найденов, заместникът му Денка Михайлова проведоха среща с министъра на културата Вежди Рашидов, за да му представят предложението на община Силистра за възстановяване на Драматичен театър «Сава Доброплодни» като Държавен репертоарен театър, както и позицията на 3 500-те силистренци, изразили протеста си срещу закриването на театъра.

Срещата е осъществена със съдействието на народния представител Стефан Господинов, в присъствието и с участието на областния управител Николай Димов.
По време на разговорите д-р Найденов е поел ангажимент общината да осигури дофинансиране на дейността на кукления театър, който в момента е на държавна издръжка. За целта ще бъде подготвена докладна записка за разглеждане в общинския съвет, което най-вероятно ще стане с актуализацията на бюджета през юни, уточни кметът на Силистра.

Срещата с министър Рашидов е част от поредицата действия, предприети от общинското ръководство за възстановяване на театъра в Силистра. От април 2011 г. той е включен в Театрално-продуцентски център (ТПЦ) „Йордан Йовков”-Добрич заедно с добричкия театър. На последното си заседание общинските съветници подкрепиха предложението на кмета. Разговорите с Министерството на културата и обсъжданията на финансовата рамка за издръжка на културния институт ще продължат при следващи срещи. 
Кметът на община Силистра д-р Юлиян Найденов е отправил официална покана към министър Рашидов да гостува в Силистра във връзка с подготвящата се Стратегия за развитие на общината като културно-историческа и туристическа дестинация.