Юбилейна изложба на проф Русчуклиев се открива в галерията
Юбилейна изложба на проф Русчуклиев се открива в галерията / РХГ
Изложба на проф. Николай Русчуклиев по случай неговата 85 годишнина, ще бъде открита от 17:00 часа, в Художествена галерия – Русе. Авторът представя нови 60 живописни картини, рисувани през последните две години. Николай Русчуклиев е роден на 15.11.1932 г. в Плевен. Учи в Художествената академия в София при проф. Ненко Балкански, проф. Илия Петров и проф. Борис Митов.

По стечение на обстоятелствата се мести да работи като учител по рисуване в Русе, където живее и твори под псевдонима Русчуклиев. В продължение на 8 години работи като уредник в ХГ – Русе, след което става преподавател във факултет „Изобразително изкуство” на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Над 400 негови творби са притежание на Националната художествена галерия, галериите в Русе, Велико Търново, Видин, Каварна, Враца, Белоградчик, Севлиево, Добрич.

Освен откупки, значителна част от тях са и негови лични дарения, правени през годините. За себе си авторът пише: „Рисувам по спомени за преживяното, повече сред природата…”. В тази изложба художникът показва малки по формат, но мощни по внушение творби. Експозицията може да бъде видяна до 30 ноември 2017 г.