Искат доживотен затвор за бащата, убил от бой 7-годишната Пламена
Искат доживотен затвор за бащата, убил от бой 7-годишната Пламена / DarikNews, архив

Доживотен затвор поиска апелативната прокуратурата в Търново за 39-годишния Пламен Петров, който навръх Великден м.г. преби до смърт 7-годишната си дъщеря Пламена пред очите на по-малкото си дете. 

В края на януари окръжният съд в Русе даде на бащата 16 години затвор за умишлено убийство, извършено по особено жесток и мъчителен за жертвата начин, припомня „24 часа”.

Според държавното обвинение обаче съдът е бил крайно снизходителен. Пламен проявил истински садизъм спрямо детето си, като няколко часа го е бил и мъчил във фаталния 20 април 2014 г. Момиченцето било наказвано да стои на колене върху черупки от орехи и пращано в ъгъла с вдигнати ръце.

Мащехата Емилия пък карала невръстното дете да готви и насила отваряла устата му, за да го тъпче с лук. Тя бе оправдана на първа инстанция по обвинението, че не е предотвратила убийството. Прокурор Антоанета Чакърова поиска за нея пробация.

Баща преби до смърт 7-годишната си дъщеричка

Защитниците на двамата пледираха, че те са психично болни. Пердахът над детето бил ежедневен и никой не си е давал сметка, че то ще умре от поредния побой. Живеели в крайна мизерия с двете дъщери на Пламен. Той бил без работа и често търсел храна и играчки за децата си от кофите за боклук.

Пламен Петров поиска от съда по-леко наказание, а адвокатът му Славчо Славчев настоя присъдата да бъде отменена и делото да бъде върнато за ново разглеждане в Русе. Бащата бе доведен в съдебната зала с пранги на ръцете и краката. На делото не присъства биологичната майка на Пламена, която оставила дъщерите си на неговите грижи.

Апелативният съд в Търново ще се произнесе с присъда до един месец.