Експертите от БАН с препоръки за подобряване условията на работната среда в Монтюпе
Експертите от БАН с препоръки за подобряване условията на работната среда в Монтюпе / Дарик Русе, архив

На 02.11.2016 г. бе извършен оглед на производствените мощности на „Монтюпе” ЕООД от междуведомствена работна група, във връзка със Заповед на Областния управител на област Русе.

В резултат на извършената проверка, на 11.11.2016 г. в Областна администрация Русе се получи  писмен доклад от членовете на работната група: проф. д-р Драгомир Янков, директор на Институт по инженерна химия към БАН и проф. дн Венко Бешков, председател на Съюза на химиците в България.

В цитирания доклад са направени следните препоръки за подобряване условията на работната среда в „Монтюпе” ЕООД: да се обособи склад за готовите пясъчни сърца преди употребата им. Складът да се вентилира и отработеният въздух да се подава в респираторната инсталация над машината за сърца; аналогични действия да се предприемат и за съхранението на употребените сърца преди регенерацията на пясъка; транспортната линия, подаваща отработените сърца в пещта също да се обезопаси с вентилация, като отработеният въздух да се подава в пещта за регенерация на пясъка.

 

До момента не са предоставени изисканите от експертите на БАН данни за използваните от „Монтюпе” ЕООД химикали (material security data sheet), както и месечните или годишните количества от тях.