Два дни празник на Текето
Два дни празник на Текето / Дарик Русе

Традиционният празник на Николово ще се проведе през почивните дни в Лесопарка „Липник", съобщи кметът на селото Марийка Генова. Официалното откриване ще бъде на 1 август /неделя/ от 12.00 часа, когато отец Емилиян и отец Ивайло ще отслужат тържествен водосвет на Аязмото. Организаторите са предвидили музикална програма, атракциони за деца, скара за техните родители.

На всеки кръгъл час през двата почивни дни автобус ще извозва хората от Русе до Лесопарка „Липник" и обратно, разказа още кметът на селото. 

В събота от 19.00 часа гостите и жителите на селото ще зарадва и поп-фолк певицата Валя. След официалната част програмата ще  продължи с изпълнения на народната певица Бойка Дангова, а след нея настроението ще поддържа Илиян Михов - Баровеца.

Всяка година на 1 и 2 август (Илинден по стар стил) се чества празника на село Николово (сбор) в гората до езерото, където се е намирал разрушеният старобългарски манастир "Св. Илия".  На неговото място е построено теке за дервиши суфии, което е съборено при реформите през 1826 г . Преди столетия на мястото на днешното Николово са възникнали две отделни села. Едното се казва Гагаля, а другото - Липник. Гагаля носи името на татарин на име Гага Али, а Липник - на голямата липова гора в местността Лесопарка. Гагаля е по-старо селище, защото се споменава в османските данъчни регистри още през XV в. След Освобождението сред коренното население ("ерлии") се заселват големи групи хора от Балкана (Тревненско, Габровско и др.), а след румънската окупация през 1918 г. тук идват и българи от Северна Добруджа. През 1955 г. двете села се обединяват и наричат Николово по името на местен партизанин (Никола Попов (1907-1953)).