/ netinfo
Участници в клуб "От корена до най-високото листо“ към Регионална библиотека „Любен Каравелов“ изработиха родословна карта на движението на своя род. Те очертаха селищата, от които тръгва и се движи рода им, където са родени техните предци или днес живеят близки роднини. Те направиха онлайн родословно дърво, което е илюстрирано от семейни снимки, предварително обработени, изрязани и преименувани от тях.

Родословните дървета на децата са резултат от извършено от тях генеалогично проучване. В продължение на няколко месеца те събираха информация за имената, професиите и месторождението на рода си. За целта участниците направиха интервюта, работиха с архивни документи, краеведски изследвания, книги за българските традиции, обичаи, ритуали. Децата научиха, че в „Речник на личните и фамилни имена у българите“ могат да открият информация за произхода и значението на своето име.


Целта на заниманията е подрастващите да изградят умения за търсене, откриване и обработване на информация, в областта на родовата история, и на практика да приложат усвоените знания, чрез използването на съвременните технологии.

Клуб „От корена до най-високото дърво“ се осъществява по проект „Търсачи на знание“, който се реализира от Регионална библиотека „Любен Каравелов“, след конкурс по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Общинска фондация "Русе - град на свободния дух", с подкрепата на Фондация „Еконт“.