Даниела Везиева
Даниела Везиева / netinfo
Даниела Везиева
92997
Даниела Везиева
  • Даниела Везиева
“Хората в Русе приеха новата коалиция. Тя е разпознаваема. На откриването на кампанията, когато се събраха симпатизанти на Блока и на Глас народен, се видя, че всички ние имаме общи идеи и цели, които ни обединяват.  Не мисля, че има вътрешно напрежение за това сливане, считам че това е правилния ход“. Това сподели в интервю по Дарик кандидатът за депутат на коалиция „Реформаторски блок-Глас народен“ Даниела Везиева.

Бившият зам.-министър на икономиката бе категорична, че увеличение на заплати и пенсии не може да има без да заработи икономиката. Единият начин за това е през националната компания „Индустриални зони“. „Да се увеличават инвестициите през разширяването на вече съществуващи такива, това е правилния път. През Русенската индустриална зона лесно могат да се правят инвестиции, защото там съществуват много облекчения. Веднъж по линия на Закона за насърчаване на инвестиции и втори път през митническия режим, който облекчава инвеститора“, поясни Везиева. Тя обаче бе категорична, че е крайно време Русе да вземе решение за това какво иска да развива. Силна индустрия, силен IT сектор, туризъм или някаква усреднена компилация, която да бъде регулирана за да не се разсейват инвестициите в различни посоки. „В условията на кръгова икономика разширяването на инвестиции около създадена такава е жизненоважно. Пример за това е ВИТТЕ Аутомотив. Има много голям интерес от фирми, които искат да създават съпътстващо на него производство, така че да се разшири и тяхното производство“, заяви кандидат-депутатът. 
 
В процеса трябва да се включи и образователната система за да подпомогне икономиката с кадри, смята Везиева. „Проблемът с работната ръка може да се реши с въвеждането на дуалното обучение. Истината е, че докато бизнесът и образователната система не започнат заедно да обучават заедно, няма как да се създадат необходимите кадри. Мина дълъг период, в който професионалното образование се обезличи. Има много специалности, които нямат реализация. Не бива и да си мислим, че всички завършващи средно образование да стават висшисти“, смята Везиева.

Даниела Везиева
netinfo



Даниела Везиева коментира и работата на служебното правителство. По думите й, по скоро то, каквато е практиката, би трябвало да продължи текущата работата по вече създадени политики, отколкото да се правят  промени и да проведат честни избори. „Виждаме обаче едни проекти на постановления, с които се променя тип финансиране и ред други неща. Скорошен пример е срещата на ректорите на университетите от Северна България, където се коментира новия проект за постановление за промяна на начина на финансиране на студентите. Това ще обезличи ВУЗ-вете. Ако целта е да ги унищожим, това е неправилно. Няма как да развиваш регионална политика унищожавайки висшите училища извън София“ предупреди Везиева.

Чуйте цялото интервю в звуковия файл

Даниела Везиева
netinfo