Българо-румънската земеделска комисия заседава в Гюргево
Българо-румънската земеделска комисия заседава в Гюргево / снимка:Областна администрация

Поредното заседание на Съвместната българо – румънска работна земеделска група се проведе вчера в конферентната зала на Окръжен съвет Гюргево. Заседанието на тема „Рибарство и аквакултури. Представяне на мерки и действия в рамките на Местна инициативна група за развитие на рибарство и аквакултури "Гюргево – традиции в дунавския риболов", беше организирано от Окръжен съвет Гюргево, Трансграничен Бизнесцентър „Данубиус“ и Асоциация Еврорегион „Данубиус“.

Срещата беше открита от Думитру Гаврила, заместник- председател на Оръжен съвет Гюргево и председател на земеделската група. В своята презентация Йонуц Киоака запозна присъстващите с асоциация МИГРА „Гюргево – традиция в дунавския риболов”, която представлява публично-частно партньорство. Асоциацията е законно учредена, съставена от представители на публичния сектор, частния риболовен сектор и граждански сдружения и е представител за риболовната територия в южната част на окръг Гюргево. До момента МИГРА „Гюргево – традиция в дунавския риболов” е получила два проекта на стойност 400 хил. евро.

По време на дискусията бяха засегнати въпроси относно Местната инициатива в Сливо поле. Досега община Сливо поле е кандидатствала за финансиране от ЕС с два проекта всеки на стойност 250 хил. лв. Обсъдено бе желанието на участниците в срещата да се направят законови промени, които да позволяват на физическите лица да получат финансова подкрепа като такива, а не да им се налага да се регистрират като Еднолични търговци.

В практическата част, членовете на работната група имаха възможност на място да се запознаят с обект, изграждащ се по проект в рамките на Местна инициативна рибарска група, а именно рибен ресторант „Перла”, на брега на река Дунав. На срещата бе решено следващото работно заседание да се проведе през месец септември в град Русе.