/ БГНЕС
На 6 януари, понеделник, Йордановден, Русенската Митрополия и Община Русе организират традиционния Богоявленски водосвет, съобщиха от Общината.

Русенци посрещат 2020 г. с концерт на "Deep Zone Project"

Началото на литийното шествие ще бъде в 11:00 часа пред Катедралния храм „Света Троица”, ще премине по ул. „Александровска“ и ул. „Славянска“ до Понтон №2, ситуиран до Морска администрация. Церемонията по хвърляне на кръста ще започне в 11:30 часа.

Поздравително слово ще произнесе областният управител г-н Галин Григоров, като в чест на празника ще бъде строена и почетна рота под музикалния съпровод на Общински духов оркестър-Русе. Богоявленският водосвет ще бъде извършен от Н.В.Пр. Русенски митрополит Наум, който ще поръси знамето, войската, официалните лица и присъстващите за здраве и благополучие.

Желаещите да влязат в надпревара за изваждане на кръста от река Дунав ще имат възможност да се запишат за участие същия ден в 10:30 часа, когато ще им бъде извършен медицински преглед намясто. Условието е да имат навършени 18 години и да носят документ за самоличност, удостоверяващ тяхното пълнолетие.

Община Русе почисти нерегламентирано сметище (СНИМКИ)

Всички желаещи да скачат в ледените води, трябва да имат предвид, че от съображения за сигурност се налага ограничение на броя участници до 10 човека, затова е важно ентусиастите да се явят навреме за записване.

Промяната на локацията на провеждане на тази година се налага поради извършване на ремонтни дейности на кейовата стена. По традиция, успелият да стигне пръв до богоявленския кръст, ще получи хавлия и парична награда, връчени му от кмета на Община Русе Пенчо Милков.