Бедрос Пехливанян
Бедрос Пехливанян / netinfo
Бедрос Пехливанян
92751
Бедрос Пехливанян
  • Бедрос Пехливанян

Бедрос Пехливанян е кандидат за народен представител от листата на ГЕРБ в 19-и МИР – Русе. Той е фармацевт и собственик на верига аптеки в региона.

Председател е на групата общински съветници от ГЕРБ в Общински съвет - Русе.

 

Г-н Пехливанян,  като фармацевт Вие сте добре запознат със системата на здравеопазването. Какво планира да направи ГЕРБ в тази така чувствителна сфера за всеки един от нас при нов управленски мандат?

 

Подобряване на здравето на нацията е стратегическа цел на ГЕРБ.Тя ще продължи да доминира в общата логика на реформите в сектора. Целта ни е организационното, кадрово, финансово и морално стабилизиране на здравната система. Ще работим за подобряване на достъпа до съвременна и качествена лекарствена терапия и медицински изделия. Ще се стремим към постигане на по - добър достъп до оптимална лекарствена терапия чрез по - широко прилагане на генерични продукти на базата на единни стандарти за рационална употреба. Според нас е необходимо усъвършенстване на механизмите за оценка на здравните технологии за прилагане в практиката на иновативни медикаменти, въвеждане на задължение за постмаркетингово наблюдение и нова оценка на реимбусирани иновативни лекарствени продукти.

 

Какво планира ГЕРБ  по отношение на нормативната уредба в тази посока?

 

Подготвяме усъвършенстване на нормативната уредба, позволяваща гъвкави механизми за договаряне на отстъпки с цел ефективно разходване на публичния ресурс, договаряне на по - високи отстъпки, базирани на концепцията за дългосрочни договори с НЗОК. Паралелно с това ще бъдат усъвършенствани критериите и алгоритмите за лечение на заболявания със скъпоструващи медикаменти и на онкологичните заболявания, които да съдържат ясни алгоритми за лечение и критерии за оценка, вкл. на база генетични изследвания. Дългогодишният ми опит показва, че е необходимо създаване на ефективни механизми, включително и законодателни, за ограничаване на паралелния износ на лекарствени продукти чрез ограничаване на възможността за осъществяване на т.нар. „куфарна търговия”. Тя е особено вредна в малките населени места, където няма аптеки и нивото на информираност на местните жители е по – ниско. Предпоставките за злоупотреба са големи, а здравето на всеки не бива да става залог на нечии бизнес интереси. ГЕРБ планира създаване на национален регистър на медицинските изделия, заплащани с обществени средства с цел по - висока ефективност и контрол. Предстои въвеждане на оценка на здравните технологии при реимбурсация на медицински изделия, а на втори етап - и за нови скъпо струващи диагностични и лечебни методи.

 

Има ли ГЕРБ предвидени мерки за противодействие на наркотичните вещества, чието разпространение проблем за нашето общество от десетилетия ?

 

Въвеждането на интегриран подход за намаляване търсенето на наркотични вещества ще позволи за справяне с нарастващия процент на наркозависимите подрастващи. Трябва да се разкрият програми за индикативна превенция на употребата на психоактивни вещества за младежи под 18 г., програми за психосоциални интервенции и лечение. Важен акцент е поетапно въвеждане на тестуване за употреба на психоактивни вещества в училищата (след решение на ръководствата им и консултиране със специалисти при необходимост), както и обучение и повишаване квалификацията на учителите, медицинските специалисти и всички ангажирани лица с намаляване на търсенето и предлагането на психоактивни вещества.

 

Кое от работата Ви като общински съветник ще Ви помогне в дейността на народен представител?

 

Дейността ми в ОбС – Русе спомогна за публичността и натрупването на опит, вкл. в създаването на проекти за подзаконови нормативни актове. Наред с това бе създадена среда на диалогичност и откритост при поставяне на въпросите, които вълнуват русенци и търсенето на най - добрия път за тяхното решаване при пълноценно използване на европейското финансиране. За мен, всички кандидати на ГЕРБ в листата са изключителни професионалисти, знаещи и можещи, готови да направят всичко за възраждането на Русе. Затова бих призовал всички граждани да подкрепят с гласа си на 26 март тази листа с номер 11 в бюлетината!

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!