Автомобил за химическа защита ще получи ГЗ
Автомобил за химическа защита ще получи ГЗ / Дарик радио Русе
Всички дирекции на Гражданска защита ще получат до края на годината по един автомобил за химическа, биологическа и радиационна защита. Това съобщи в Русе министърът на извънредните ситуации Емел Етем. Точно такава техника няма в други държави, това е наш прототип, за който е обявена обществена поръчка. Той ще представлява голям микробус, оборудван с капсула, техника, защитни костюми.

В рамките на настоящата година ще бъдат раздадени и 10 водолазни автомобила. Това е стъпка за модернизирането на Гражданска защита, чиято база на много места е в окаяно състояние, каза още Етем. В момента се правят и ремонти по места, създават се зали за обучения и фитнес зали за служителите на дирекцията.

Вицепремиерът съобщи още, че до края на юни центърът на спешния телефон 112 в Русе ще бъде напълно оборудван технически и с персонал от 75 човека и в началото на юли ще започне тестването на системата. Вицепремиерът изрази увереност, че спешният телефон ще заработи безпроблемно до края на годината в цялата страна.