/ Русенски университет
Алпинистът и изследовател д-р Атанас Скатов ще представи премиерно през русенската публика книгата си „МАНАСЛУ- Душата на планината“. Той ще се срещне с любителите на планината и приключенията на 28 март, в 18:00 часа, в зала 2.101 на Русенския университет.

Атанас Скатов ще представи и проекта си за скоростно изкачване на 14-те върха с височина над 8000 метра в света без консумация на храна от животински произход. „МАНАСЛУ – Душата на планината“ е първата от поредица от книги под общото заглавие "Над 8000 метра" към проекта на Скатов за скоростно изкачване на 14-те осемхилядника, или така наречената „Хималайска корона на планетата“, без консумация на храна от животински произход.

В нея са събрани първата част от дневниците на алпиниста. Авторът посвещава тази поредица на хората, които със своите добри дела дават надежда на всеки да продължи по пътя си и да сбъдне своите мечти и желания. Връх Манаслу се издига на 8163 метра над морското равнище и е осмият по височина на планетата.

Преведено от санскрит името му означава Душата на планината. Допълнителна информация: Атанас Скатов е роден на 11 март 1978 г. в Сливен. Висшето си образование е завършил в Аграрен университет Пловдив, има магистърска степен по Растителна защита, защитил е докторат в Берлин, Германия.

Работил е като научен сътрудник в България и Германия, като университетски преподавател в София и като мениджър и ръководител в частния сектор на България и Германия. От 2010 година активно се занимава с алпинизъм, а от 2012 година преминава на веган-меню като част от експеримент дали човек може да живее на тази диета, но и дали може да се натоварва на максимална степен физически и психически.

Той е първият и засега единствен българин, успял да завърши проекта “Седемте върха“ за изкачване на най-високите върхове на седемте континента на планетата и първият веган в света постигнал тази цел. За 5 години (2013−2017) Атанас Скатов участва в 15 експедиции по света.

Повече за постиженията и рекордите му - тук.