98 фотографа от 28 страни показаха красотата на пещерите
98 фотографа от 28 страни показаха красотата на пещерите / netinfo

98 фотографи от цял свят участваха в IV-ти национален и I-ви Балкански фотоконкурс  „Пещерите и ние”, организиран от русенския спелео клуб „Приста”. Той се проведе под патронажа на Балканския спелеоложки съюз и Българската федерация по спелеология. Стартирал като клубен преди четири години, преминал през етапа на национален, през този сезон  конурсът е вече с участници от Аржентина, Бразилия, САЩ, Русия, Украйна, всички Балкански страни - от 28 държави на четири континента. Целта на конкурса беше да покаже най-добрите снимки за 2010 г, направени от спелеолозите и приятелите на пещерите. Изпратените 497 фотографии се състезаваха в два раздела: I. Хората под земята и II. Красотата на пещерите.

98 фотографа от 28 страни показаха красотата на пещерите
netinfo

Наградени в раздела „Хората под земята”са: Антон Юшко, Русия, І-ва награда за фотографията „Звездните порти на пещерата Шулган таш”; Силагиу Палко Пал, Румъния – ІІ-ра за „Бягство в небитието”; Павол Кочич, Словакия – ІІІ-та - за „Отражение”. В раздела „Красотата на пещерите”   –І-ва  награда за Борут Лозей, Словения с „Наводняване”; Александър Лазаров, България –ІІ-ра – за „Висулки” и Иван Главач, Хърватска –ІІІ-та за „Каскади”.

Както всяка година, с най-интересните фотографии от конкурса ще бъде организирана мобилна фото изложба, която организаторите от СК „Приста” ще представят през лятото на тази година на своя 55-годишен юбилей, на  Балканския спелео сбор в Македония и в други балкански страни.