31 март е краен срок за данъчни декларации на фирми, напомнят от НАП
31 март е краен срок за данъчни декларации на фирми, напомнят от НАП / netinfo
31 март е крайният срок, в който фирмите и бюджетните предприятия трябва да подадат годишната си данъчна декларация и да внесат дължимия годишен корпоративен данък за 2007 г.

До сега в Териториалната дирекция на НАП са получени 2582 декларации – двойно повече от подадените преди седмица. Фирмите, които направят това по електронен път ползват отстъпка в размер на 1% от дължимия данък, но не повече от 1000 лв. Досега декларациите си по интернет са подали 589 фирми от региона – почти 23 %.

Дружествата, които през 2007 г. не са извършвали дейност, също подават декларация до 31 март.

Декларацията се подава от данъчно задължените лица или от техен упълномощен представител в офиса на ТД на НАП – Русе на ул. „Църковна независимост” - 16. Тя може да се подаде също по пощата с обратна разписка или на място в 17 пощенски станции в Русенска област, където служителите на „Български пощи” издават входящ номер.

Подаването на декларациите по интернет изисква електронен подпис. Ако клиентите на НАП нямат такъв, то те могат да упълномощят някого, който притежава електронен подпис, да подаде декларацията от тяхно име. Най-лесният и достъпен начин за плащането на всички данъци и осигурителни вноски е по Интернет. Плащането на данъци по този начин изисква дебитна карта, регистрация в системата ePay и в Интернет-страницата на приходната администрация.

Списъкът на кодовете за видове плащане, номерата на банковите сметки на териториалните дирекции на НАП, както и повече информация за плащането на данъци и осигуровки по Интернет можете да намерите в рубриката "Плащане" на интернет страницата на НАП – www.nap.bg.