Осемнайсет любители сладкари се включиха в първия фестивал на тортата "Гараш" в Русе. Празникът на сладкия шедьовър неслучайно се организира в крайдунавския град. 

Според изследвания на историци торта "Гараш" е създадена в Русе - в града, известен като "Малката Виена". Сладкото изкушение се ражда през 90-те години на 19-и век от кулинарните умения на Коста Гараш, който се позовава на рецептата за виенската торта "Сахер".

"Има всички основания родното място на тортата "Гараш" да е Русе, тъй като още от 60-те години на 19-и век в града се търгува с шоколад, шампанско, пандишпан и с всички други продукти, свързани със сладкарската промишленост. И когато Коста Гараш идва в Русе след Освобождението, той намира една среда, в която има и клиенти, и хора, които да го подкрепят, за да реализира своите идеи", обясни пред БТА русенският историк и архивист Веселина Антонова.

БТА

Заместник-кметът на Русе Златомира Стефанова каза, че началото на първия фестивал на торта "Гараш" в Русе е поставено успешно. 

"Дадохме възможност да има традиционна или някаква вариация на въображението на самите домакини, но журито има последната дума", каза Стефанова.  

Сред участниците е и дванайсетокласничката от професионалната гимназия по туризъм в Русе Наталия Атанасова. Решила тортата ѝ да бъде нестандартна - с бял шоколад. Според нея тайните съставки са орехи и много любов.

Торта Гараш
БТА

"Участвам от любителски интерес, да видя, да пробвам. В моята торта има белтъци, пудра захар, както и орехи. Блатовете се пекат на температура от 190 градуса в предварително загрята фурна. И трябва да отлежат, за да могат хубаво после да се отлепят от хартията", обяснява момичето.

Тортите на участниците бяха оценявани от жури - с председател шоколатиера шеф Ради Стамболов, който връчи четири награди. 

БТА

"За най-вкусната торта дали ще е "Гараш", или някоя друга, най-тайната съставка е добрият продукт. Без добри продукти няма как да имаме добра торта. Нужни са ни хубав шоколад, хубава сметана, прекрасни белтъци, защото "Гараш" се прави само с белтъци. Трябват ни и най-добрите орехи, ама най-добрите. Ако може ядката да е пеперуда, да е в точната кондиция, да не е изсъхнала, да не е
тръгнала да гранясва. Имаме, естествено, и пудра захар", обясни за БТА шеф Стамболов. 
Шоколатиерът казва, че има и още тайни. 

"Някои слагат малко нишесте и малко брашно. Автентичната рецепта е без абсолютно никакъв сух продукт от типа на брашно или нишесте. Правите много тънки блатове, висока температура на изпичане и нарязваме", казва шеф Ради Стамболов. 

Идеята на организаторите от общината е торта "Гараш" да се превърне в бранд за Русе, който да привлича туристи, а фестивалът да бъде ежегоден.
БТА