/ netinfo
6 ученици разказаха 15 истории, илюстрирани със снимки, в рамките на конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град“. Участниците в инициативата са както от Русе, така и от Емирство Кувейт и Република Финландия. Началото на изследователската мисия беше поставено през пролетта на 2017 година от Държавен архив – Русе,

Фондация „Русе – град на свободния дух“ и Фондация „Еконт“. Инициаторите отправиха покана към учениците от 1 до 12 клас да намерят интересна семейна снимка и да я публикуват на специално създадена за конкурса страница във Фейсбук. Заедно със снимката, децата трябваше като коментар да напишат нейната история, като задължителното условие беше тя да е свързана с миналото на Русе.

Желаещите да се включат в конкурса можеха да направят това до 31 октомври 2017 година. В рамките на конкурса бяха публикувани любопитни снимки и разказани интересни истории. Събраните материали ще остават във фонда на Държавен архив – Русе. Постъпилите истории ще бъдат разгледани от жури в състав: Елена Минкова – Изпълнителен директор на Фондация „Русе - град на свободния дух“, Венцислава Николова – Председател на Фондация „Еконт“, Петя Лазарова - инспектор по история от РУО - Русе и Толя Чорбаджиева - представител на Държавен архив - Русе.

По-любопитните истории ще получат награди, а всички участници ще бъдат удостоени с грамота „Пазител на родовата памет“. Церемонията по награждаването на участниците в конкурса „Изследователска мисия „Истории и снимки от моя град” е предвидена за 21 ноември 2017 г., на празника на християнското семейство, от 18 часа във фоайето на Доходно здание – Русе.