Златен медал за самодейците от Осенец
Златен медал за самодейците от Осенец / netinfo
Самодейците от село Осенец, на които Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен дари част от заплатата си, спечелиха златен медал от национален фестивал - съобщават от пресцентъра на Областна администрация.
Участието на Ансамбъла за изворен фолклор „Капанка“ при Народно читалище „Съгласие 1891“-с.Осенец в Седмия национален фолклорен фестивал „Фолклорен извор“ в село Царевец, община Свищов, стана възможно благодарение на подпомагането от страна на г-н Хюсмен – обясни председателят на читалището Радославка Джибарова. Ще припомним, че при посещение в Осенец през юли Областният управител обяви, че всяка година до края на мандата си ще дарява по 1000 лева от заплатата си за дейността на ансамбъла, който го впечатли с творческите си постижения и ентусиазъм в съхраняването на традициите. За 2017 г. дарението бе 500 лв., тъй като годината вече бе преполовена. Средствата са използвани за транспортни разходи за участие във фестивала.
Той се е провел между 3 и 6 август, съставът от Осенец е участвал в последния ден с 20-минутна програма, озаглавена „Хората и песните на Осенец“. Резултатите журито с председател Юлия Цанкова от БНР обявило няколко дни по-късно, наградите за Осенец са две:  златен медал в категория раздел „Танцово изкуство“ за фолклорни състави и златна значка за ръководителя на ансамбъла Радославка Джибарова.
Нямам думи да благодаря за големия жест на Областния управител към нас – заяви Джибарова.