Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен / Областна администрация-Разград
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен и неговите заместници Нурие Црънгалова и Евгени Драганов бяха гости на самодейците от НЧ“Съгласие 1891“-Осенец днес следобед - съобщават от Областна администрация-Разград.
Пред ръководството на Областна администрация читалищните деятели представиха своите проблеми, а след ангажимент от страна на Областния управител към тях, го поздравиха с кратък концерт от капански песни и хора.
Председателят на читалището Радославка Джибарова обясни, че финансовата  субсидия, който институцията, поддържаща културния живот и традиции в Осенец, получава от местната управа 7900 лева, стига най-вече за заплата и осигуровки на секретаря на читалището. Остават 80 лева месечно за всички други разходи – ток, вода, отопление, ремонт, средства за участия във фестивали. Пред Областния управител и неговите заместници те представиха част от репертоара си. Впечатлен както от звънките им гласове и интересни капански песни, така и от дръзновението, с което се опитват да се справят с трудностите и ентусиазма, с който поддържат капанските традиции, г-н Хюсмен обяви, че до края на мандата си ще им дарява всяка година по 1000 лева от заплатата си. Тъй като тази година вече е преполовена, тазгодишната субсидия от Областния управител ще е 500 лева, самодейците ще я получат до края на месеца. В замяна г-н Хюсмен помоли капанският състав да изнася по два концерта годишно пред аудитория, която той избере. Ръководството на Областна администрация апелира и местните арендатори и по-заможни хора да съдействат по подобен начин за запазването на традициите на капанското село.
Освен с думи самодейците изразиха благодарността си и с малък концерт от местни песни и народни хора.
Ръководството на Областна администрация бе посрещнато  с красива погача, възрастните дами от Осенец бяха приготвили още местни вкуснотии за гостите си – баници, гьозлеми, маджунена каша и други. След вкусната почерпка г-н Хюсмен, г-жа Црънгалова и г-н Драганов разгледаха и цялата читалищна сграда, която въпреки финансовия недоимък е добре поддържан и ремонтирана с изключение на северната стена, която има нужда от ремонт.
„Много уважавам пенсионерите, вие сте строили България, това, което сте построили преди, ние сега не успяваме да поддържаме, дължим ви много почит и уважение“ – обърна се към възрастните хора от Осенец г-н Хюсмен.
Следващата среща на капанците и Областния управител ще е след участието им в Капанския събор на 15 юли, когато самодейците ще са гости на г-н Хюсмен на обяд.
Това е второто читалище, което получава дарение от Областния управител, още първото си възнаграждение той дари на културната институция в Островче. 

Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
netinfo

Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
netinfo

Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
netinfo

Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
netinfo

Второ читалище с дарение от Гюнай Хюсмен
netinfo