Областният управител дари първото си възнаграждение на читалището в Островче
Областният управител дари първото си възнаграждение на читалището в Островче / Областна администрация-Разград
Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен бе гост на тържественото събрание по повод 115-годишнината на читалището в село Островче и впечатлен от активната дейност на местните хора дари първото си възнаграждение на новия пост на ръководството на читалище „Слънчев лъч-1902“. Това съобщават от пресцентъра на Областна администрация-Разград.
Културната институция в малкото разградско село няма дори своя сграда, използва две помещения на кметството, но въпреки това развива активна културна и социална дейност – научиха гостите на тържеството от думите на председателя на Читалищното настоятелство Милка Пенева, секретаря Хриска Гамишева и кметския наместник Лина Тодорова. Към създаденото през 1902 г. читалище през последните години е изградена библиотека с 4686 тома, предимно от дарения; създадена е фолклорна вокална група, която представя селото на конкурси и фестивали; има клуб „Приятели на книгата“; организират се кулинарни и други конкурси; компютърни курсове за възрастните и летни занимания за децата през ваканцията. Доброволците към читалището участват в дарителски кампании, помагат на нуждаещите се хора от селото, както и на обитателите на социален дом в Хърсово.
Впечатлен и от активността на хората от селото, и от уважението на читалищното ръководство, което лично го покани на юбилея, както и от цялостното впечатление, което прави селото с чистота и поддръжката си, Областният управител Гюнай Хюсмен направи дарителски жест към културната институция. Днес той получи фиша с първото си възнаграждение като Областен управител, обяви, че цялата сума дарява за дейността на читалище „Слънчев лъч 1902“. Гюнай Хюсмен припомни също, че като народен представител е организирал екскурзии за активни възрастни хора в община Исперих и предложи на читалищните дейци от Островче заедно да организират подобна екскурзия до близка държава.
На Тържественото събрание бяха представени кадри от подготвящ се филм за дейността на читалището. Домакините подариха на Областния управител и на останалите си гости книга за историята на културната институция.
Освен Областния управител Гюнай Хюсмен гости на тържественото събитие бяха: председателят на Общински съвет-Разград Надежда Радославова, експертът в РЕКИЦ“Читалища“ Даниела Петрова, председателят на Съюза на пенсионерите Иванка Петкова, директорът на Секретариата на БЧК д-р Милена Кехайова, директорът на ЦУТНТ Цветанка Русева, директорът на Дома за стари хора в Разград Лейман Тюлеоглуева.