В петък земеделският министър жъне в Кубрат ръж за хляб на мира
В петък земеделският министър жъне в Кубрат ръж за хляб на мира / Радка Минчева, архив

Министърът на земеделието Десислава Танева ще участва в официалната церемония по отбелязване началото на жътвата на ръж по проекта „Хляб на мира“. Това ще се случи в петък в Кубрат, в стопанството на „Сортови семена“ – съобщи неговият собственик Мариела Йорданова, която и заместник-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите и председател на Сдружението на зърнопроизводителите от Лудогорието. Церемонията започва в 9,30 ч.

Проектът „Хляб на мира“ стартира през 2013 г., когато в 12 страни от Централна и Източна Европа е засята ръж с идеята чрез замесването на хляб от получената реколта да бъде символично отбелязана 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Проектът се реализира под патронажа на германския министър на прехраната и земеделието Кристиан Шмид.

За Десислава Танева това ще е втора жътва в Разградско, през 2010 г. като председател на парламентарната комисия по земеделие тя бе в региона за старта на кампанията по прибиране на реколтата. Тогава  Исперихско жъна със сърп, подкара и комбайн.