Тийнейджъри ни канят на концерт
Тийнейджъри ни канят на концерт / Радка Минчева
Разград се включва в музикалния фестивал и академия „Allegra”, който се провежда от 5 години в Русе. В Лудогорието вече се проведе един от концертите – миналата сряда, вторият е уникален с това, че на него ни канят 20 разградски тийнейджъри.
Концертът на Фестивален оркестър „Алегра” ще е с вход свободен в четвъртък, 19 юли в Общинския културен център в Разград. Съдействие за организацията са оказали от община Разград и от фондация „Америка за България”.
Оповестяването и предварителната подготовка обаче е на 20 деца от различни разградски училища на възраст между 6 и 11 клас. Част от тях имат изяви на сцена – певци, танцьори, но тази инициатива им дава възможност да научат какво се случва преди да започне тяхната творческа изява – обясни един от менторите на децата Диана Славова. Сред менторите са още: директорът на ЦПЛР Център за работа с деца Даниела Куртева, която осигурила помещение в Центъра, където да се събират децата, ръководителят на ДТШ”Хорце” Румен Иванов, Свилена Дечева, Ния Петрова, която е консултирала децата при оформлението на плаката и флайърите за концерта. Идеята за изработката им е на децата, сами решили каква информация е необходима за тях и се свързали с диригента, за да им даде програмата. Сами написали и входирали писмо до общината с молба да им бъде предоставена залата на Новия театър.  
Целта беше да въведем децата в процеса на подготовката на класически концерт – обясни организаторът на фестивала „Алегра” музикантът Петър Найденов. Той поздрави малките разградчани за отличната подготовка и им пожела да изпълнят поставената от самите тях задача – да напълнят залата на ОКЦ за концерта в четвъртък. Фестивалът „Алегра” е начин да приобщим повече хора към стойностното изкуство, класическата музика има нужда от всякаква подкрепа – обясни Петър Найденов. В началото са организирани по три майсторски класа от 30 участника, сега са 8 с 80 човека от 20 държави – допълни той. Музикантът изрази надежда концертът в Разград да е начало на дългогодишно сътрудничество.
Диригент на концерта ще е Дружелюб Янакиев, солисти ще са китайският цигулар Шаоминг Уанг и унгарският виолончелист Петер Шоводори. В програмата са включени творби на Бенджамин Бритън, Жак Офенбах, Астор Пиацола и Бела Барток.
Концертът започва в 19,00 ч. на 19 юли.

Тийнейджъри ни канят на концерт
Радка Минчева

Тийнейджъри ни канят на концерт
Радка Минчева

Тийнейджъри ни канят на концерт
Радка Минчева

Тийнейджъри ни канят на концерт
Радка Минчева