Таксите за басейна на ОУ”Ив.С.Тургенев” изпокараха съветници и общинска администрация
Таксите за басейна на ОУ”Ив.С.Тургенев” изпокараха съветници и общинска администрация / Радка Минчева
Под въпрос е ползването на открития преди малко повече от месец плувен басейн в ОУ”Ив.С.Тургенев”-Разград. Той вече е в експлоатация след издаване на разрешителни от различни институции, но за да се използва от външни на училището лица, трябва Общинският съвет да утвърди такси за използването му, точно те обаче предизвикаха бурни спорове на съвместното заседание днес на двете основни комисии към местния парламент - по законност и управление на общинската собственост.
Предложението за таксите бе внесено от независимия общински съветник и директор на ОУ”Ив.С.Тургенев”  Милена Орешкова. Според него таксата за посещение на ученици от други училища независимо от продължителността е 2,00 лв., а за възрастни – 5,00 лв.  Предвижда се и месечна такса – 40 лв. за деца и 100 лева за възрастни.
Първите обструкции по предложението на Орешкова дойдоха от Общинска администрация, откъдето заявиха, че то е незаконно, тъй като няма финансова обосновка. Тя трябвало също както проектодокладната да бъде публикувана в продължение на един месец на сайта на община Разград, за да се запознаят гражданите с нея. Пред съветниците от двете комисии Орешкова представи бюджетна прогноза, което обаче бе обявено като неотносимо по темата, но предизвика нов дебат – относно това дали пускането в експлоатация на басейна е добре премислено и преценено от финансова гледна точка или дарителската кампания е била „пари нахалост”, както се изрази кметът д-р Валентин Василев. Появиха се дори подозрения, че ако училищната управа не успее да осигури издръжката на съоръжението, ще се търсят пари от общинския бюджет. Това прозвуча като обвинение в бягане от отговорност, а никой не зададе въпроса дали всъщност не е ангажимент именно на общината да осигури по-добри условия за живот и забавления на децата на Разград, каквото би бил единственият закрит басейн в област Разград.
След откровени крясъци между участниците в дискусията, някакъв ред въведоха двамата юристи в местния парламент – Калоян Монев и Стоян Димитров – те обявиха, че непубликуването на финансовата обосновка не прави докладната за таксите за ползване на басейна незаконна, което бе основната теза на кметската администрация.
При гласуването все пак се оказа, че мнозинството иска басейнът да се ползва, в комисията по собственост гласовете „за” бяха 7, двама се въздържаха, в комисията по законност подкрепа имаше от 6 съветника, а се въздържаха двама.
Предстои обаче окончателното решение на сесия на Общинския съвет.
Най-вече заради тази докладна съвместното заседание продължи над два часа. В него обаче имаше и още няколко интересни момента. Например този, че бяха изслушани двама жалбоподатели наживо по време на заседанието. Възрастна жена се оплака от зулуми, правени от неин съсед, които затрудняват движението по улицата, на която живеят, а неслучил се инвеститор – за това, че се появили пречки пред инвестицията му: от администрацията го накарали да подпише договор за отдаден под наем имот със задна дата, а после сделката се провалила, тъй като изтекъл срокът за сключването на договора. По този казус бе решено отново да се обяви търг.

Таксите за басейна на ОУИв.С.Тургенев изпокараха съветници и общинска администрация
netinfo

Търг ще се проведе и за един кон, за който се говори на заседанието. Въпросът за коня постави съветникът от БСП Стоян Димитров. Според негова информация на последното заседание на Комисията по чл. 2 от Наредба №2 е взето решение за умъртвяване на животно общинска собственост – кон, за който има решение  на Общинския съвет за продажба чрез търг. Заместник-кметът Галина Георгиева съобщи, че коня се провели два търга без кандидати, затова е взето решение да бъде предоставен на зоопарка. Не стана ясно дали за храна на лъвовете или за други цели, но тъй като от неправителстевната организация „Защита на животните в Лудогорието” проявили интерес, ще бъде обявен нов търг, на който ще имат възможност да се явят.
Стоян Димитров зададе въпрос към кмета д-р Валентин Василев и относно още други животни общинска собственост – лъвовете от зоопарка. Той бе относно факта, че кметът Василев в края на миналата година сезира Районна прокуратура-Разград за противоправно разпореждане с тези животни от фондация „Четири лапи”. Василев кратко отговори, че прокурорската проверка е прекратена поради липса на престъпление.
Двамата юристи в местния парламент обединиха усилия и по втора тема. Калоян Монев запита председателя на Общинския съвет Надежда Радославова защо местния парламент не е уведомен, че прокуратурата е протестирала пред Административния съд клауза от Наредба 1 на Общинския съвет във връзка с необходимостта от уведомяване на общинската управа за провеждане на митинги, шествия и други 5 дни преди събитието, оказва се, че по закон срокът бил двудневен. Стоян Димитров също апелира при подобни случаи съветниците да получават своевременна информация.
Информация те поискаха и относно провела се преди няколко дни среща в РИОСВ-Русе относно миризмите в Разград. Кметът кратко отговори, че всички работят по въпроса, но той лично не бил присъствал на срещата, на която общината била представлявана от Недим Тахиров, в нея участвали още представители на РЗИ. Съветниците решиха информацията да бъде изслушана на сесия.

Таксите за басейна на ОУИв.С.Тургенев изпокараха съветници и общинска администрация
Радка Минчева