съд
съд / съд / / Thinkstock/Getty Images
Районен съд-Разград отмени глоба, наложена на собственик на куче, тъй като то не било разхождано на забранено място, а преминавало оттам със стопанина си.
Санкцията от 50 лева е наложена на мъж с инициали А.Г.П. на 10 януари. Сутринта в 8,50 ч. той с кучето си шотландски сетер бил спрян в Градския парк от полицай и общински служител, които му съставили акт за установяване на нарушение на Наредба №9 на Общински съвет-Разград за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на община Разград. Той влязъл от към ресторант „Лятно кино”, кучето изглеждало болно – свидетелстват в съда двамата представители на контролиращи органи. Пред съда жалбоподателят разказал, че само преминава през парка, друг свидетел – лекарка в МБАЛ-Разград – дала показания, че по времето на санкционирането имала уговорка да се видят до блока й, за да обсъдят лечението на кучето. „По делото е представена документация за кучето /на германски език/и квитанция за платена такса» – се уточнява още в присъдата.
Магистратите са установили, че не е доказано, че мъжът е разхождал кучето си в парка. От съдебното решение става ясно, че общинската наредба допуска изключение при преминаване през място, където разхождането на кучета е забранено - условието  е да се спазят изискванията на чл.21, ал.1, т.е. кучето да бъде на повод, водено от стопанина си, което в случая е спазено, както се изяснява от разпита на свидетелите.
Съдът приема, че кучето не е разхождано, а е налице само преминаване, което при съответни условия, които в случая са били налице, е допустимо. При това явно жалбоподателят не е извършил вмененото му нарушение, поради което и неоснователно е наказан, което налага отмяна на наказателното постановление, тъй като последното се явява незаконосъобразно.  
По тази причина Районен съд-Разград с председател на състава съдия Константин Косев отменя наказателното постановление, с което е наложено административно наказание глоба от 50 лева на човека с кучето.
Решението подлежи на обжалване пред Административен съд-Разград  в 14-днвен срок от съобщаването му на страните.