Първо място в Москва за трима деветокласници от ГПЧЕ
Първо място в Москва за трима деветокласници от ГПЧЕ / МОН

Трима деветокласници от ГПЧЕ“Екзарх Йосиф“-Разград са сред победителите в Осмия международен конкурс "Математика и проектиране", провел се в Москва от 1 до 5 май – съобщава сайтът на Министерството на образованието.

Атанас Груев и близначките Рианна и Кристина Георгиеви представяха България в направление „История на математиката“ с проект „Архимед“, класирани са на първо място. Техни ръководители са Румяна Темелкова и Росица Керчева, които са победители от същия конкурс, но в раздела за учители през 2012 г.

В заключителния етап на състезанието са взели участие 283 ученици от Беларус, България Казахстан и Русия, както и учители и студенти от тези държави. Международното жури е било с ръководство: проф. Николай Розов - председател, декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", заместник-председатели - проф. Татяна Сергеева, Академия за социално управление в Москва и проф. Сава Грозев, Институт по математика и информатика при БАН.

Българската група от 12 ученици, един студент и двама учители се завръща с общо осем призови места – уточнява още сайтът на МОН.