РИК обяви първите жалби за неоснователни: единият съпруг напуснал СИК, а подвижният билборд не нарушавал Изборния кодекс
РИК обяви първите жалби за неоснователни: единият съпруг напуснал СИК, а подвижният билборд не нарушавал Изборния кодекс / netinfo
По първи сигнал за изборно нарушение се произнесе Районната избирателна комисия в Разград днес. Всъщност жалбите днес са били две, но едната – от Йордан Венков – е препратена към полицията по компетентност, тъй като данните в нея навеждали на извършено престъпление от общ характер. С днешните два сигналите в предизборната кампания стават 5, два бяха приети за неоснователни, а един – пренасочен към прокуратурата.
Жалбата, която РИК-Разград е проверила и установила, че е основателна, е подадена от ГЕРБ. Информацията е за голям винилов плакат с логото и номера в бюлетината на „Нова република“, но без надписа „Купуването и продаването на гласове е престъпление“. Агитационният материал е поставен на стената на „Сити център“ ул. „Странджа“. Според изискване на Изборния кодекс всеки агитационен материал трябва да има този надпис и той трябва да заема 10% от общата му лицева площ. Тъй като не е установено кой точно е поставил плаката, РИК разпорежда на кмета на Разград незабавно да бъде премахнат предизборният материал.
На тазвечершното си заседание РИК-Разград е приела Оперативен пран за организацията на работата в РИК -Разград в деня на изборите и приемане от секционните комисии на изборните книжа и материали относно резултатите от изборите. Освен това след запитване от община Завет РИК е указала на местната управа да не се изключва инсталирана в изборно помещение камера, но тя да бъде насочена само към изборното помещение, не и към кабинката за гласуване.