/ iStock/Getty Images
Основното училище „Кирил и Методий“ в разградското село Киченица ще бъде закрито. 

Мотивите на местната управа са, че това е общинското училище, при което има най-голяма и трайна тенденция за намаляване на броя на учениците под нормативно определения минимум, сформиране на паралелки, слети от два класа, и най-голяма необходимост от дофинансиране от общинския бюджет – 30 896 лв. за учебната 2021/2022 г. 

Данните показват, че в учебното заведение към момента се обучават 31 ученици, като част от тях са пътуващи от Разград и съседни населени места. При проверки в три поредни дни през април е установено, че учебните занятия се посещават от 14 и 17 ученици. За отсъстващите ученици не е известна причината.

По информация на общината за следващата учебна година на прием в първи клас подлежат три деца. Училището ще напуснат шестима седмокласници и в него ще се обучават (прогнозно) 19 ученици. 

При съпоставяне на броя на паралелките в училището в Киченица средно един учител работи с осем ученици, а в останалите общински училища в селата средно един учител работи с 22-ма ученици. Материалната база не е добра, а в интерес на децата е да получат възможност за по-добро образование в по-подходяща среда, сред повече връстници, коментираха съветници на заседанието на комисията по образование, които разгледаха докладната записка за закриване на училището.

Предложението на ръководството на Община Разград е учениците от учебното заведение да се пренасочат да продължат образованието си в най-близкото училище - в село Раковски.
БТА