/ Радка Минчева
"Полицаите не успяват да обработят данните от многобройните нарушения, засечени от стационарната преносима установка за контрол на скоростта, по-известна като „триногата“.

Това призна директорът на ОД на МВР-Разград старши комисар Ивайло Йовчев на традиционната месечна пресконференция на дирекцията днес. Това била причината камерата да работи едва по няколко часа месечно.

До днес юлското работно време на триногата е било 11 часа, но в този период са установени 689 нарушения, тоест по-често от нарушение на минута.  Камерата е била поставяна на четири места. В Ушинци за две излизания по два часа са установени 279 нарушения, в Осенец също за две излизания по два часа нарушенията са 210, в Киченица нарушенията са 65, в Благоево – 144.

Предстои камерата да излезе и в другите общини от Лудогорието - анонсираха Йовчев и комисар Божидар Божков. Очаква се скоро ОДМВР-Разград да получи и стационарна камера, която ще бъде поставена на изхода на Разград към Шумен.

Целта е не да се увеличава броят на санкционираните, а да се намалява риска от пътни инциденти и да се подобри безопасността на движението – обясни Йовчев.
Божков обобщи пътната обстановка от началото на годината.

От началото на 2018 година до 24 юни на територията на Разградска област са настъпили общо 234 ПТП, от които 54 тежки със 6 загинали и 68 ранени граждани.
В сравнение със същия период на 2017 г. общият брой на ПТП е намален на 234 (-14) , като броят на тежките ПТП е  увеличен на 54 (+4) броя, броят на загиналите е намален на 6  (-1) , а броят на ранените се е увеличил на 68 (+9).

Във връзка с подобряване на пътно-транспортната обстановка на територията на ОД на МВР-Разград през месец юни са планирани и проведени следните организационни и комплексни мерки:
  • Проведени са 4 специализирани операции с ротационен принцип на контролните органи, с тематичен обхват на контрола по пътното движение спрямо неправоспособни водачи, лишени по съдебен или административен ред, управление на МПС под въздействието на алкохол и/или наркотични вещества;
  • Проведени са 4 специализирани операции с тематичен обхват на контрола по пътното движение насочен към най-честите причини водещи до ПТП, а именно превишаване на максимално допустимата разрешена скорост, неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство;
  • Проведени са 4 специализирани операции с тематичен обхват на контрола по пътното движение насочен към неправилното престояване и паркиране в гр.Разград;
  • 4 бр. СПО „Подобряване на ПТО“ в периода от 1 юни до 30.06.2018г. (алкохол и неправоспособност);
  • 1 бр. СПО TISPOL "24 часа контрол на скоростта" в рамките на СПО TISPOL "Скорост";
  • 4 бр. СПО TISPOL „Скорост“;
По време на тези 21 специализирани полицейски операции са съставени 406 електронни фиша, 172 акта за установяване на административни нарушения и 211 фиша.
В ОД на МВР-Разград са издадени 22 заповеди за предприемане на принудителни административни мерки, с които са спрени от движение МПС, прекратяване на регистрацията на МПС и отнемане на свидетелства за управление на МПС при установени нарушения за управление на МПС с незаплатени глоби, несключена застраховка „Гражданска отговорност“, незаплатени винетни такси и други нарушения.

Като резултат от набелязаните и реализирани комплексни в ОДМВР-Разград пътно-транспортни операции през месец юни бележи подобряване съпоставена със същият период на 2017г. и през месец юни 2018 г , която има следно изражение: 32 пътно-транспортни произшествия тази година срещу 49 миналата година, 5 от тях тежки срещу 11 преди година, 1 загинал срещу 0 преди година, 6 ранени срещу 14 през 20017 г.

Божков коментира, че според анализа на постигнатите резултати в административно наказателната дейност по ЗДвП, насочеността на полицейските сили и средства се отчита адекватна контролна дейност към причини влияещи върху пътно транспортния травматизъм на територията на ОД на МВР-Разград.