съд
съд / Снимка: Дарик, архив
Природозащитничка осъди община Исперих да й възстанови разходите за лечение на бездомно куче, намерено от нея на улицата, блъснато от автомобил. Съдебното решение е потвърдено на втора инстанция и е влязло в сила.

Гражданското дело, заведено от исперихчанка срещу местната управа по Закона за задълженията и договорите, е било за възстановяване на направени от нея 1474,44 лв. разходи по лечението на безстопанствено куче, намерено през януари 2018 г. на исперихска улица, вероятно блъснато от автомобил. Иск, свързан с водене на чужда работа без пълномощие, е юридически формулираният предмет на делото.

Ищцата счита, че ответникът, в качеството си на орган на местната власт, съгласно Закона за защита  на животните е задължен да осигурява спешна ветеринарно-медицинска помощ в случай на намерено болно или наранено животно, както и да осъществява надзор и да полага грижи спрямо кучетата на нейната територия. Тъй като от нейна страна били извършени действия,  които съставлявали задължение на Общината, счита че ответната страна следва да й възстанови извършените от нея и приятелите й разходи, заедно с лихвите, с което обосновава правния си интерес от завеждане на иска.

Делото първо е гледано в Районен съд-Исперих. Там магистратите в шестстранично решение приемат, че жената с инициали Р.З.К. действително е поела чужда работа – задължение на Община Исперих, предвидено в Закона за защита на животните. Тя намерила пострадалото куче близо до училище в Исперих. Местен ветеринар, извикан от нея, го прегледал, но заявил, че няма условия за извършване на операция на крака, каквато се налагало да се направи. Жената закарала животното до лечебница в Разград, където са му направени две операции.

Междувременно уведомила по телефона няколкократно един от компетентните органи – Община Исперих - за това, че е намерила пострадало куче и че започва лечението му. Според Закона за защита на животните всеки, който намери болно или наранено животно, е длъжен да информира приюта за животни, съответните органи на местната власт, областната дирекция за безопасност на храните, Районното управление на МВР или териториалните поделения на Изпълнителната агенция по горите.

Заедно с още 11 човека жената изпратила и писмено искане до общината за възстановяване на разходите по лечението на кучето, след като не получила отговор през юли изпратила до кмета на Исперих и нотариална покана да плати направените разноски.

Съдът в Исперих намира иска за доказан по основание и частично по размер, магистратите приемат само фактурите за две от операциите, извършени от разградската лечебница, не признават други фактури, които са от по-късен период и не е ясно дали за са за същото животно, не приемат и 7 касови бона за такси. Така вместо исканите над 1400 лева съдът присъжда 983,20 лева обезщетение, както и 43,48 лв. лихва. Общината трябва да плати и съдебните разноски – 268,11 лв. на първа инстанция и 150 лв. на втора инстанция. Втората инстанция – Окръжен съд-Разград изцяло потвърждава решението на исперихския съд. Решението вече е влязло в сила.

Според чл. 16, ал. 2 и ал. 3 от Закона на защита на животните, ответникът, като е бил уведомен от ищцата, е следвало да осигури спешна ветеринарномедицинска помощ и да настани кучето в приют или друг обект, както и да вземе мерки за лечението му – се казва в съдебното решение на втора инстанция.