Ново в „Дните на Европа“: баскетболно състезание
Ново в „Дните на Европа“: баскетболно състезание / Радка Минчева
Баскетболно състезание „Точна и бърза стрелба“ е новият елемент в шестите поред „Дни на Европа в Разград“. Надпреварата наподобява играта на 21, отборите са от по двама състезатели, всеки от които стреля в баскетболен кош по два пъти от всяка от пет позиции. Отборите са в пет възрастови групи, най-малките възможни участници са в пети клас, а последната група е за възрастни. Състезанието ще е от 16,00 ч. на 10 май, сряда на площад „Независимост“, а при лошо време – в спортна зала „Лудогорец“ – съобщи шефът на Областния информационен център-Разград Юлиян Данаилов. Партньори на ОИЦ при организирането на това състезание са ОК на ФВФСТ и УСШ“Руси Бухтев“. Маркови баскетболни топки ще спечелят победителите.
Това ще се случи във втория от „Дните на Европа в Разград“. Първият – 9 май – започва със събитие на друг партньор на ОИЦ – ЦУТНТ. В сградата на извънучилищния център от 14,00 ч. ще се проведе „Виртуално пътуване из Европа“ с участие на деца и младежи.
В 15,00 ч. на площад „Независимост“ пред Общинския културен център ще бъде даден стартът на традиционната Колоездачна обиколка на обекти, реновирани с европейски средства. Колоната с облечени с тениски с логото на събитието велосипедисти от всички възрасти тази година за пръв път ще води републиканският шампион по колоездене Мирослав Минчев, който от няколко месеца е преподавател в Ученическата спортна школа. Велоколоната ще стигне до Абритус, оттам ще се върне обратно пред Новия театър, където ще се проведе томбола сред всички участници. Големите награди са два велосипеда, но общо призовете са 50, останалите са свързани с колоезденето: бутилки за вода, каски, начелници и други. Партньори на ЖИЦ в организацията са: велоклуб „Пегас“, спортен клуб по колоездене „Спринт“, Разградска велогрупа, клуб „Зелена стъпка“ и любителски спортен клуб „Раздвижи се“.
След колоездачната обиколка в 17,00 ч. на площад „Независимост“ започва концерт „Изпей „Обичам те“ на български“ с участието на млади таланти от Музикална школа „Илия Бърнев“ и Центъра за работа с деца в партньорство с поп рок група „Хоризонт“.
„Дните на Европа в Разград“ включват още едно събитие. На 12 май, петък, от 14,00 ч. в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ ще се проведе среща-дискусия на тема „Културното наследство на България в ЕС“, в нея ще участват представители на културни институции, творчески организации, читалища и общественици. На нея ще се дискутират създаването и развитието на местни и регионални културно-исторически инициативи, както и възможностите за осъществяването им в рамките на Европейската година на културното наследство и Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018-та година.

Ново в Дните на Европа: баскетболно състезание
netinfo

Ново в Дните на Европа: баскетболно състезание
netinfo