На фолклорна вечер на четири държави канят в Исперих, ще танцуват и съграждани на Моци
На фолклорна вечер на четири държави канят в Исперих, ще танцуват и съграждани на Моци / netinfo
На уникален концерт на четири езика ще имат възможност да присъстват в петък вечер жителите и гостите на Исперих. Събитието, в което участват певци и танцьори от Румъния, Унгария и Италия, е част от международен проект, реализиран в рамките на програма „Европа на гражданите“ – съобщи Кадрин Хасанов от „Асоциация Интегро“, която е българският партньор по проекта. Общината, избрана за реализацията му в България пък, е Исперих. Целта на проекта е създаване на мрежа от организации, работещи по подхода „Водено от общностите местно развитие“, който в предходния програмен период се наричаше „ЛИДЕР“. По този подход в по-малки общини се създават Местни инициативни групи за реализация на различни важни за общността малки проекти.
Водещ партньор в проекта е организация в румънския град Решица – там, където е роден футболистът на „Лудогорец“ Козмин Моци. В този град вече е проведено събитие, събрало представители на Исперих, Решица италианския Торино и унгарския Гьонгьош.
В Исперих утре и в петък се очакват 67 гости от Румъния, Италия и Унгария – представители на неправителствени организации, местна власт и фолклорни състави. В 9,00 ч. утре, 5 юли в залата на Общински съвет-Исперих ще се проведе дискусия, на която представители на четирите държави ще презентират по няколко добри практики за социално включване на социално уязвими групи. След това  участниците в срещата ще посетят Майчин център в село Вазово и детска градина в Исперих, в които ще се запознаят на практика как се случва социалното включване в региона.
На следващия ден – 6 юли – от 10, до 12 часа е насрочен уъркшоп в Бизнесцентъра в Исперих, на който ще е представят принципи за изработка на стратегии за местно развитие по подхода „Водено от общностите местно развитие“, след това ще се проведе посещение в ПГСС“Хан Аспарух“-Исперих, където гостите ще се срещнат с учители, които работят по проект за приобщаване на ромски ученици към средното образование.
В 17,30 ч. в залата на читалище „Съзнание 1891“ е началото на „Международна фолклорна вечер“, в която ще участват фолклорни състави от Румъния, Унгария, Италия и България. Представител на България е танцов клуб „Ахинора“.
Входът за концерта е свободен.

На фолклорна вечер на четири държави канят в Исперих, ще танцуват и съграждани на Моци
netinfo