„Лудогорче“ си върна ръководството след бунт на деца и родители
„Лудогорче“ си върна ръководството след бунт на деца и родители / Радка Минчева
Деца от Детска танцова формация „Лудогорче“-Разград и техните родители се пребориха съставът да си върне предишното ръководство. Протестът на 37 деца от 5 до 8 клас и на техните майки и бащи продължи около 2 часа пред сградата на Общинския културен център, където се помещава управата на Капанския ансамбъл, към който функционира детската формация.
Повод за протеста е участие на „Лудогорче“ във фестивал в Прага. Децата тръгват утре за чешката столица, турнето им продължава 6 дни. След последната репетиция снощи малките танцьори научили, че ръководител на групата ще е корепетиторът Ненчо Илиев, а не досегашните им ръководители Павлин Занев и Светломир Петков, нов бил и първият автобусен шофьор, който ще ги вози в странство. Част от децата  имат лоши спомени от новия си ръководител - обиди и шамари – разказаха днес родителите им. Организацията на протеста е тръгнала от децата, повечето не са спали тази нощ от притеснение – категорични бяха майките и бащите, част от които днес бяха с децата си пред Новия театър и заплашиха, че ако не се подобри организацията на пътуването, няма да пуснат децата си.
Деца и възрастни поискаха среща с изпълняващия длъжността директор на Капанския ансамбъл Светослав Митев, който първоначално обяви, че ще се срещне с малка група от протестиращите, след като всички нахлуха в сградата обаче, ги прие в кабинета си. Тонът в разговора между тях няколко пъти се повиши. Митев призна, че заповедта за ръководителя на групата за времето на турнето е подписал вчера, но и бившите и настоящите ръководители знаели за това от 10 дни. Защо родителите своевременно не са били уведомени, не стана ясно. Митев отстояваше управленското си решение, като допълни още, че през есента и самата формация ще има официално ново ръководство, ще бъде обявен конкурс, на който кандидатите трябва да представят своя стратегия за развитие на състава. Митев обясни още, че Павлин Занев ще е помощник-ръководител на пътуването, това се налагало, тъй като докато той подготвял децата за излизане на сцена, някой трябва да комуникира с организаторите. Обяснението не бе прието от останалите участници в срещата, родителите обявиха, че няма да пуснат децата си, самите те също бяха категорични, че не искат да пътуват с този ръководител. Макар да не познава тази машина, новият шофьор има 40-годишен опит като водач на автобус и ТИР, а предишният сам напусна – даде обяснение за другата родителска тревога Митев. След около 40-минутен разговор без постигане на компромиси той помоли децата и родителите да напуснат кабинета му, защото имал работа.
Протестиращите отново излязоха на площада и докато обсъждаха дали да търсят съдействие от кмета или областния управител или просто да не пуснат децата си на турнето, там един след друг се появиха и останалите участници в сагата – Павлин Занев и Ненчо Илиев, единият посрещнат с ръкопляскания, а другият – с тишина. Занев отрече да е знаел предварително за промяната в ръководството на турнето, разказа, че пред нотариус той е подписал декларациите от родителите, че носи отговорност за децата им. След доста по-кратък разговор с родителите Илиев пък се примири с нежеланието на протестиращите да ръководи децата им и сам поиска от директора на Капанския ансамбъл да отмени заповедта си, като заяви, че изобщо няма да тръгне не турнето, и той, и съпругата му, която също е била включена в групата. Митев започна подготовка за нова заповед, според която Павлин Занев ще води „Лудогорче“ в Чехия.
Така този не толкова шумен, но важен и стойностен за деца и родители протест, постигна целта си, поне до края на турнето, тъй като през цялото време всички продължиха да обсъждат и бъдещето на формацията през есента с коментара, че трябва да се гради, а не да се руши нещо хубаво и вече постигнато.

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo

Лудогорче си върна ръководството след бунт на деца и родители
netinfo