Д-р Мичев остава в ареста, повдигнаха обвинение и на джипи
Д-р Мичев остава в ареста, повдигнаха обвинение и на джипи / netinfo
Над 3 часа продължи посещението на д-р Бранимир Мичев в разградската Съдебна палата днес и не завърши с хепиенд за него – съдът постанови да остане за постоянно в ареста заради шестото повдигнато му обвинение.
За 13 часа бе насрочено гледането на мярката му за неотклонение в Окръжен съд-Разград. Пристигна в съда, обграден от 4 съдебни охранители. Защитаваше го един от най-известните български адвокати – Марин Марковски. Той успя да убеди съда, че присъствието на журналисти в съдебната зала не е необходимо, тъй като ще се коментира лекарска тайна по отношение на пациентите на д-р Мичев и така ще се накърни тяхното достойнство.
Медиите присъстваха само на произнасянето на съда, което стана след 16,00 часа. Съдия Рая Йончева мотивира подробно решението си д-р Мичев да остане за постоянно в ареста. Според нея е налице обосновано предположение, че д-р Мичев е съпричастен към извършването на престъплението, за което му е повдигнато обвинение, няма опасност да се укрие, но има опасност да извърши друго престъпление с оглед наличното му осъждане и висящи производства. Обвинението срещу хирурга е, че е подбудител в извършване на престъпление срещу народното здраве – според Наказателния кодекс лекар, който в нарушение на установения ред съзнателно предписва другиму наркотични вещества или техни аналози или лекарства, които съдържат такива вещества, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до три хиляди лева, като съдът може да постанови и лишаване от права. Според държавното обвинение престъплението, в което е участвал д-р Мичев, е извършено на 4 февруари. Тогава общопрактикуващия лекар д-р Люба Николова издала жълти рецептурни бланки за трима пациенти, като в разрез с наредбите, дала бланките на д-р Мичев, а на на самите пациенти. Предписаните лекарства съдържали морфин, а в хода на досъдебното производство двама от тримата пациенти отрекли да използват такива лекарства, името на единия пациент се оказа същото като на жената, която бе свидетел по най-първото дело срещу д-р Мичев – за изтеглените пари от банкомат с чужда банкова карта. Тогава пред съда Мичев твърдеше, че с това действие направил услуга именно на Емине Сабриева. Дали става въпрос за съвпадение на имената или за същия човек, вероятно ще разберем по време на съдебния процес
На заседанието по мярката за неотклонение стана ясно още, че срещу д-р Николова вече е повдигнато обвинение от страна на прокуратурата, тя няма мярка за неотклонение.
В решението си съдът се произнесе и относно един от аргументите на защитата на Мичев, като потвърди, че иззетите при личния обиск на Мичев рецептурни бланки са годно доказателства.
Решението за постоянната мярка за задържане на д-р Бранимир Мичев може да се обжалва и протестира пред Апелативен съд-Варна в срок от 3 дни, заседанието на втора инстанция ще е на 12 февруари, д-р Мичев изрази желание да присъства лично на него.

Д-р Мичев остава в ареста, повдигнаха обвинение и на джипи
netinfo