/ община Разград
Втората вечер от фестивала на материалното и нематериалното културно наследство „Белите нощи на Разград” предизвика още по-голям интерес.

След като в сряда дворовете на къщите музеи се напълниха с посетители, в четвъртък вечерта между стените на Абритус едва се събраха желаещите да видят концерта на ансамбъл „Чинари“.

празник
община Разград


Вечерта започна с отбелязване на 1770 г. от битката между римляни и готи край Абритус и смъртта на император Деций Траян, който е първият убит в битка римски император.

празник
община Разград


Два клуба за исторически възстановки - „Скития Минор” от Добрич и разградският „Абритус” - представиха автентични римски и варварски костюми  от III век.

Всеки, които искаше, можеше да се снима с римляните край Северната порта на Абритус, да се запознае с интересни подробности от бита им, да разгледа и палатки от готски и римски военни лагери.

празник
община Разград


От римската Северната порта действието във втората от двете „Бели нощи на Разград” се премести в съвременността.

празник
община Разград


В Интерактивния музей  бе експонирано най-старото обработено злато в света – Варненското съкровище, което е датирано към петото хилядолетие преди Христа.

празник
община Разград


Пред музея се извиха невиждани опашки, при спазване на противоепидемичните, а и мерки за сигурност, в музея влизаха по 20 човека едновременно и бе организирано еднопосочно движение.По данни от Регионален исторически музей-Разград около 1000 човека видяха Варненското златно съкровище.

празник
община Разград


Мнозина се насладиха и на завладяващите ритми на ансамбъл „Чинари”.

празник
община Разград


Те озариха Вила „Урбана” от Архитектурния резерват „Абритус”.

празник
община Разград


Ансамбълът  представи спектакъла „Легенда за Траките”, включващ вихрените танци на ансамбъла със солисти Катрина Стоянова и Калоян Павлов, уникалните изпълнения на ударни инструменти и песните на сладкогласната Любомира Павлова-Лира, всичко на основа български фолклор.

празник
община Разград


В края на концерта бяха анонсирани и част от останалите събития от културния календар на Община Разград за лятото.

празник
община Разград


Днес Разград е домакин на Националния детски фестивал „Като звездите”.

празник
община Разград

На 30 юни за пръв път отново на Абритус ще се проведе фестивалът „Читалищата – живото наследство на България“, който ще завърши с концерт на Веселин Маринов, на 3 юли ще е Капанският събор в Гецово, който ще завърши с концерт на Николина Чакърдъкова, в същия ден е и фестивалът на клубовете и школите по български народни танци „Капанска китка”, а на 22, 23 и 24 юли ще е Панаирът на киселото мляко и Фестивал на народните традиции занаяти.

община Разград