Зимното почистване в Смолян под въпрос, Пазарджик готов за зимата
Зимното почистване в Смолян под въпрос, Пазарджик готов за зимата / снимка: dariknews.bg/архив

На 1 декември изтича договорът на фирмите, които извършват зимното поддържане в област Смолян, съобщи за Дарик областният управител инж. Димитър Кръстанов. По думите му, фирмите, които поддържат през зимата републиканската и общински пътни мрежи, и в момента имат готовност да извършват своите задължения. Работата им обаче се затруднява от факта, че четиригодишният договор, с който им е възложено зимното поддържане, изтича след 6 седмици.

„Съществуват известни неясноти и несигурност дали част от тях ще продължат работа след 1-ви декември и в пълен обем ли трябва да извършат всички видове дейности по зимната подготовка“, каза Кръстанов. Той посочи, че до две седмици се очаква да има сключен нов договор за зимно поддържане на пътищата в Смолянско.

Пазарджик е готов за зимата, показа репортерска проверка на Дарик. Общината е предприела необходимите действия за обезпечаване на нормална проходимост при зимни условия на републиканската, общинската и уличната мрежа на територията на града и кметствата. И тази година договорът за зимно поддържане се изпълнява от фирма  „ЕКО – ХИДРО 90” ООД. Общата дължина на общинската пътна мрежа е около 141 км.

Предстои да бъде извършен преглед на снегопочистващата техника на дружеството за готовността и годността и за работа при зимни условия. Организиран и осъществен е контрол за подготовката на училищата и детските градини за работа при зимни условия. Общината разполага с 36 тона калциев хлорид за третиране на уличните настилки при снеговалеж.

От Областното пътно управление в Пазарджик също заявиха, че са в пълна готовност за посрещане на зимата. Управлението вече има сключени договори за почистването на републиканската пътна мрежа в областта.