Журналисти почнаха строежа на моста на река Белишка
Журналисти почнаха строежа на моста на река Белишка / plovdiv24.com
Началото на строежа на новия мост на река Белишка в община Лъки бе поставено днес с първата копка, направена, не както е по традиция- от областния управител Тодор Петков, а от групата пловдивски журналисти, които бяха на място, за да отразят събитието. С жълти каски и кирки дадоха символичен старт на изграждането на съоръжението.

За строежа на новия мост, който ще свързва град Лъки, Кръстова гора, Държавна дивечовъдна станция „Кормисош" и община Баните, са предвидени милион и половина лева от републиканския бюджет. Изпълнител на обекта е държавното предприятие „Строителство и възстановяване”.

Необходимостта от нов мост на река Белишка е продиктувана от това, че винаги при повишаване на нивото на реката, пътят оставаше под вода и прекъсваше връзката с Кръстова гора и община Баните. До една година обектът ще бъде пуснат в действие, прогнозира областният управител Тодор Петков. До месец ще бъде направен и обходния път, по който колите ще се движат временно, докато бъде готов новия мост. Едва тогава старият ще бъде демонтиран и на негово място ще започне строежа на новото съоръжение.

Изграждането на нов мост на река Белишка трябваше да започне преди около година, забавянето стана заради забраната за строеж от страна на собственика на терена там - пловдивският бизнесмен Мирослав Касев- тъй като съоръжението се намирало в регулацията на земите му. За да разреши строежа, бившият арендатор на Новотела в Пловдив, според непотвърдена информация, бе поискал няколко милиона лева обезщетение от община Лъки. Към днешна дата са постигнати договорки, които удовлетворяват и двете страни, каза директорът на Областно пътно управление Паун Иванов.