/ dariknews.bg, архив

Жителите на маданското село Лвоци са готови да излязат на протест, ако не се вземат мерки по обезопасяването на участъка от главният път Смолян-Мадан, който преминава в близост до населеното място.

Стартира рехабилитацията  на пътя Кричим-Девин-Смолян

Именно в този участък, в началото на юли бе блъсната 25-годишна жена от бус, а в последствие тя издъхна от травмите в болница. Създаден е Инициативен комитет, който и разпратил писма, придружени с подписка до Община Мадан, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) и до Областната дирекция на полицията в Смолян,с което настояват да се вземат адекватни мерки за обезопасяване на участъка и намиращата се там пешеходна пътека.

Пътя е част от републиканската пътна мрежа, като собственик е АПИ. От там са получили отговор, че на този етап пътят не е бил в регулация и се изготвят необходимите документи, като в предложено да се направи и надлез.

Частично бедствено положение обявиха в Добралък, порои затвориха пътища в Пловдивско

„Ние настояваме да се вземат мерки, в района няма знаци, които да накарат шофьорите да намалят скоростта, искаме ако е възможно да се навдигне пешеходната пътека или да се поставят изкуствени неравности, които да карат шофьорите да намалят. На този етап все още нищо не е направено. Именно в този район са автобусните спирка, като и магазин.

Съгласни сме и на надлез, но на този етап няма нищо“, коментира кметът на с. Ловци Рукие Кабадалиева. Тя е категорична, че ако не се вземат мерки в кратки срокове, хората са готови на протести и ще отстояват исканията си, докато те не бъдат изпълнени.

„Надяваме се зимните месеци да се използват за оформяне на документацията относно пътя и да ни се реши проблема. Не сме съгласни и със становището, че пешеходната пътека там е незаконна, както и че нямало достатъчно пресичащи хора по нея“, добави Кабадалиева.

От Областно пътно управление в Смолян съобщиха, че са запознати с проблема, като техен представител е прекръствал на среща инициирана от кметството, в която са взели участие служители на полицията, общинската администрация и други.

„Предприемат се действия, инициативата трябва да дойте от общинската администрация, като разбира се трябва да се спазват нормативната уредба. Работи се по въпроса, но в никакъв случая не можем да се ангажираме със срокове“, коментира инж. Костадинка Миланова - директор на Областно пътно управление-Смолян.

Въпреки, че пътя е част от републиканската пътна мрежа, от общинската администрация в Мадан заявиха пълна готовност от тяхна страна за решаване на проблема, като увериха, че каквото е необходимо и трябва те ще го направят.