Заради повредена дига има риск от нови наводнения в Садово
Заради повредена дига има риск от нови наводнения в Садово / снимка: dariknews.bg/архив

Пет месеца след наводненията през есента отново има реален риск от наводнения в община Садово. Предпазната дига на река Черкезица в село Богданица все още не е ремонтирана, а при всеки по-обилен дъжд има опасност отново да бъдат залети 2000 декара земеделски земи. За това алармира пред Дарик кметът на общината Димитър Здравков.

През септември придошлите води на реката срутили дигата. "Въпреки че писах писма и на „Напоителни системи“, и на „Басейнова дирекция“, до момента нищо не е направено. Оправдават се, че нямали пари, но това не решава проблема. Ако утре завали проливен дъжд, нивите пак ще бъдат наводнени, а десетки дребни стопани, които си изкарват прехраната с отглеждане на зеленчуци и етеричномаслени култури, ще останат без препитание“, категоричен е кметът Здравков.

Той допълни, че на 3 пъти придошлите води на напоителен канал рушили и отнасяли мост, който свързва селото с нивите. „Общината го възстановява със свои средства, но това не може да продължава така. Съоръжението се стопанисва от „Напоителни системи“ ЕАД и те трябва да го поддържат“, заяви Димитър Здравков.

Дигата на река Черкезица в землището на с. Богданица е в задоволително състояние, съобщиха в отговор до Дарик от "Напоителни системи" ЕАД - клон Пловдив. През есента са били разрушени 2 участъка от съоръжението с обща дължина около 100 метра, като на 7 ноември е започнал ремонт. Възстановен е първият участък, но поради лошите атмосферни условия ремонтните дейности са прекратени. Вторият участък ще бъде възстановен след нормализиране на времето, уточняват още от "Напоителни системи".