Записването на студентите, приети на първо класиране в ПУ започна
Записването на студентите, приети на първо класиране в ПУ започна / dariknews.bg/ архив

От днес до сряда (22 юли) тече срокът за записване на студентите, приети на първо класиране в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Приетите по първа желана специалност следва да се запишат при инспекторите на съответната програма в този срок, като в противен случай те губят право на участие в следващите класирания, подчертаха от висшето училище.

Приетите по втора, трета и т.н. заявена бакалавърска програма, които желаят да участват в следващо класиране за по-предни позиции, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. Декларации се подават за всяко следващо класиране в указания срок за записване. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети.

Второто класиране ще бъде обявено на 25 юли, съобщи зам.-ректорът на висшето училище доц. д-р Мария Стоянова. Тя припомни, че общо 4 790 кандидати са подали документи за прием. 1 690 кандидати са участвали в кампанията само с оценка от държавен зрелостен изпит, 200 са записани  с отлични оценки от изпити в предварителната сесия и с много добри оценки от национални и международни олимпиади и състезания, които се признават за резултат от конкурсен изпит за определени специалности, а 2 247 са успешно издържалите приемни изпити в редовната сесия.

Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации.