Въведоха нови ограничения заради снеговалежа
Въведоха нови ограничения заради снеговалежа / Дарик архив

Ограничeно е движението за моторни превозни средства (МПС) над 12 тона по пътя Пловдив-София поради обилния снеговалеж, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. Има и ограничения за тежкотоварни автомобили над 12 тона на територията на област София от столицата до границата с Пловдивска област.

Припомняме и за забраната, която е в сила от няколко дни, за придвижването на всички МПС над 12 тона, като изключение правят пътищата Пловдив-Карлово, Пазарджик-Пловдив-Хасково и АМ „Тракия“.

По пътя Павел баня-Зелениково движението е ограничено за атомобили над 7 тона, а тези до 7 т. задължително трябва да се движат с вериги.

Пътищата Югово-Лъки-Здравец, Храбрино-Лилково, Гълъбово-Бяла Черква и Лъки-Белица са отворени за МПС до 3,5 т., а автомобилите задължително трябва да ползват вериги.

Проходът Троян-Кърнаре е затворен за всички МПС.

Сняг вали над цялата Пловдивска област. Техниката на Областното пътно управление обработва пътищата.

Основните улици и булеварди в Пловдив са обработени, на места заснежени от снега, който продължава да вали и към момента. Трафикът е интензивен. От сектор „Пътна полиция“ призовават водачите да шофират с повишено внимание и съобразена скорост, за да не се създават предпоставки за възникването на пътни инциденти.

Пътната обстановка на територията на област Смолян е нормална и проходима при зимни условия, съобщиха от Областното пътно управление в Смолян. Единствените ограничения на този етап са за товарните автомобили полуремаркета през проходите „Печинско“ и „Рожен“, където те трябва да са задължително с вериги. През „Превала“ камионите могат да се движат само без ремаркета и полуремаркета. Има ограничения и по пътищата Батак-Доспат от границата с област Пазарджик до разклона за Сърница, където товарните МПС-та трябва да са без ремаркета и полуремаркета, в участъкът Девин-Доспат-Гоце Делчев – всички товарни коли трябва да са задължително с вериги, както и по пътя Девин-Махалково. Остава в сила и изискването за вериги на всички автомобили на територията на община Рудозем.

През нощта нямаме регистрирани инциденти“, категорични бяха от дежурната част на пътната служба в Смолян. Новата снежна настилка, която е наваляла през нощта е от 5 до 10 см. „Съветваме шофьорите, които тръгват днес на път, задължително да имат вериги в колите си“, коментираха отще от Областното пътно управление – Смолян.

По данни на Областното пътно управление, пътищата в Пазарджишко са проходими при зимни условия. Образувалата се покривка е от 15 см в равнинната част до над 60 см на места в Родопите. Пътните настилки са мокри, заснежени, по усойните места – заледени, но почистени и обработени.

Ограничено е движението на тежкотоварни МПС с ремаркета и полуремаркета по пътя Пещера-Батак-Доспат. От км 10 до км 28 по пътя Варвара-Гара Костандово има падащи камъни по пътното платно. Опасност от падащи камъни има и в още два участъка – Пещера-Батак-Широка поляна и Белово-Юндола. По пътя Копривщица-Стрелча и Вакарел-Панагюрище е забранено преминаването на автомобили над 12 т. Затворен за товарни автомобили е и пътят от Овчеполци до път III-606.

Над цялата Пазарджишка област има снеговалеж, интензивен в планинските части. Още през нощта за изведени повече екипи на пътна и охранителна полиция, които да съдействат на гражданите при необходимост и да подават своевременна информация за възникнали проблеми. На терен е цялата налична техника на снегопочистващите фирми, приоритетно се обработват главните пътища и АМ "Тракия". Където има въведени ограничения за товарни автомобили над 12 тона, се предприемат мерки за своевременното отбиване на камионите. Няма сигнали за бедстващи хора.

Да се отложат пътуванията, ако не са наложителни, призовават от Областната дирекция на МВР в Пазарджик. Тръгващите за работа хора да не ползват колите си, а да вземат градски транспорт, за да се намали интензитетът на трафика в общинските центрове и това да улесни почистването на уличната мрежа. Ако пътувате с автомобил, той да е технически изправен, оборудван със зимни гуми, с достатъчно гориво, а мобилният телефон – със заредена батерия, припомнят още от полицията.