Вучков: Мобилните камери трябва да се ползват за електронен фиш
Вучков: Мобилните камери трябва да се ползват за електронен фиш / © снимка: БГНЕС, архив
Вучков: Мобилните камери трябва да се ползват за електронен фиш
76657
Вучков: Мобилните камери трябва да се ползват за електронен фиш
  • Вучков: Мобилните камери трябва да се ползват за електронен фиш

„Трябва да допуснем законното използване на мобилните камери за електронен фиш и това може да стане с промяна на Закона за движение по пътищата“, заяви в Пловдив министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. В момента има 148 камери, които трябва да работят, а не да стоят на склад.

По думите му, това са 148 пътни полицаи и ако се увеличат с още 150, на практика няма да има нужда от патрули на „Пътна полиция“.  Вътрешният министър определи като важно предизвикателство промяната в  Закона за движение по пътищата, която трябва да се извърши така, че да отговаря на тълкувателното решение на Върховния административен съд.

Вучков посети днес сградата на община "Марица", за да се се запознае с изградената система за видеонаблюдение на 19-те пловдивски села. Проектът за мониторинг е реализран вече в 7 от тях, а до края на тази година се очаква да обхване и останалите 12. Финансирането е общински средства в размер на 30 хиляди лева.

Според министър Вучков трябва еднотипен подход за изграждането на системи на видеонаблюдение в цялата страна, тъй като в момента преобладават импровизациите. Той уточни, че трябва да има яснота за финансирането на проекта, поддръжката на системите и  взаимодействието между полиция и местната власт.

Използването на видеокамери за наблюдение показва добър резултат в борбата с битовата престъпност и оказва превантивен ефект. В момента една шеста от общините в България имат изградени системи за  видеонаблюдение, допълни Вучков.