Воеводи от 15 области подготвят извънреден конгрес
Воеводи от 15 области подготвят извънреден конгрес / dariknews.bg

Извънреден конгрес на ВМРО ще има, дори и съдът да не признае нелигитимността на предишния. Това заяви за Дарик радио зам.-председателят на воеводите Бойко Ватев. По думите му с 1/3 от членовете свикването на извънреден форум е напълно възможно. Ние сме много повече от 50%, каза Ватев.

Представители на 15 областни структури на ВМРО се събраха днес на среща в Благоевград, на която бе създаден нов Национален изпълнителен комитет, който да подготви извънредния Конгрес на воеводите. Участниците призоваха с декларация към тях да се присъединят и други структури на ВМРО от страната, които искат промяна в политиката на партията, каза още Ватев. В документа е посочено, че в комитета няма да участват бивши депутати от ВМРО. Не приемаме избраното на този конгрес ръководство, начело с Красимир Каракачанов, което няма моралното право, няма воля, няма силата, а няма и намерението да осъществи жадуваната от всички членове на ВМРО промяна, се казва в декларацията.

На днешната среща е обсъдена и координацията на юридическите действия за обявяване на конгреса, който се проведе в края на миналата седмица за нелигитимен от съда, както и да не бъдат признати взетите решения. Приет е и на национален отчет за действие на воеводите през следващите месеци до излизане на съдебно решение.

Искаме извънреден конгрес с прозрачни правила и легитимни делегати, на които да бъде избрано изцяло ново ръководство, категоричен бе Ватев.

В неделя по време на конгреса на ВМРО пловдивската организация и представителите на още 13 областни структури от страната напуснаха форума в знак на протест срещу преизбирането на Красимир Каракачанов за председател на партията.