Община Пловдив внася в общински съвет „Стратегия за развитие на образованието в община Пловдив за периода 2017 – 2022“
Община Пловдив внася в общински съвет „Стратегия за развитие на образованието в община Пловдив за периода 2017 – 2022“ / netinfo
Стратегията за развитие на образованието в община Пловдив за следващите пет години влиза за гласуване на днешната сесия на ОбС на града. Тя беше качена на сайта на администрацията за обществено обсъждане.

Няколко са приоритетните области на въздействие и конкретните цели, заложени в документа, разказа вече в ефира на Дарик зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.
 
Вписаните в петгодишната програма цели са насочени към осъвременяване на учебния процес, материалната и техническа база на образователните институции чрез внедряването и използването на модерни технологии; дигитализиране на учебния процес, ранно кариерно ориентиране и професионална реализация на учащите; изграждане на нови педагогически кадри; координация и ефективно сътрудничество между институциите, осигуряването на равен достъп до качествено образование, подкрепа на децата, учениците и студентите. Важна приоритетна ос е развитието на професионалното образование и включването на индустрията на региона за придобиване на повече практически умения.

Стратегията включва пакет от политики, които да стимулират образователната система за реформи. Важен елемент от политиките на общината са вече стартиралите програми „Монтесори педагогика“, „Иновативни училища“ и „Дигитализация на учебния процес и Е-училище“ и т.н. За постигането на целите, община Пловдив ще разчита и на активното участие на родителите и бизнеса.

Програмата е изготвена от екипа на отдел "Образование" в Община Пловдив на база дискусии и на работната група от активни пловдивчани в сферите на образованието, бизнеса, гражданското общество и изпълнителната власт.