ВМРО раздава баклава за жертвите на радикалния ислям
ВМРО раздава баклава за жертвите на радикалния ислям / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Членове на ВМРО в Пловдив ще черпят пловдивчани с баклава, за да почетат паметта на жертвите на радикалния ислям по света, научи Дарик радио. Акцията , в която се очаква се включат и хора от Националния фронт за спасение на България (НФСБ) ще се проведе от 12.30 часа пред Пловдивския апелативен съд, където ще бъде произнесена присъдата по делото за проповядване на антидемократична идеология срещу 11-те имами от Пазарджик.

„Ще раздадем малко баклава за помен на жертвите от окървавения плаж в Тунис, завинаги смълчаната редакция на вестник Шарли Ебдо и дори двамата отдавна забравени български шофьори, които бяха обезглавени в Ирак преди години“, заяви за Дарик един от организаторите на акцията Александър Сиди. По думите му тероризмът, който Ислямска държава практикува, е в основата на идеологията, за която 11-те имами са осъдени.

Миналата седмица приключиха пледоариите по делото за проповядване на антидемократична идеология с подсъдими Ахмед Муса Ахмед, Саид Мутлу, Абдуллах Салих, Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа.

С присъда на Пазарджишкия окръжен съд Ахмед Муса Ахмед бе признат за виновен за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Той беше осъден на една година лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 5000 лв. Съдът е призна за виновен и Саит Мутлу по две от повдигнатите обвинения, за което е осъден на 1 година условно и 3000 лева глоба. Абдулах Салих е осъден на 10 месеца условна присъда и глоба 3000 лева.

Останалите 10 подсъдими Неджми Дъбов, Хайри Шерифов, Байрам Ушев, Ахмед Абдуррахманов, Изет Джалев, Мохамед Камбер, Юсуф Горелски, Найме Горелска, Али Хайраддин и Али Ходжа бяха признати за виновни за  членуване в нерегистрирана организация, като 9 от тях получиха от съда глоби от по 2000 лева, а Али Ходжа в размер на 3000 лв.

В пледоариите си прокуратурата поиска протестът да бъде уважен и наказанията да бъдат увеличени. Защитниците на подсъдимия поискаха присъдата да бъде отменена и да бъде постановена оправдателна такава. В последната си дума пред съда подсъдимите заявиха, че са невинни и поискаха да бъдат оправдани.