ВМРО Пловдив скочи на електроразпределителните дружества
ВМРО Пловдив скочи на електроразпределителните дружества / Dariknews.bg

Продажбата на комунална услуга, като снабдяването на населението с електроенергия, на чужди компании е грешка. Това заявиха от ВМРО Пловдив, във връзка с исканото от електроразпределителните дружества ново поскъпване на цената на електроенергията и въвеждането на такса мощност. Пловдивските воеводи настояват ЕРП-тата да свият разходите си преди да поискат ново двуцифрено поскъпване на електроенергията от 1 юли.

На фона на липсата на прозрачност при определяне на разходите в електроразпределителните дружества, както и средна заплата в сектора съгласно НСИ в размер на 1270 лв. - една от най-високите в страната, искането за ново увеличаване на цената на тока граничи с цинизъм.

Според местните воеводи, връх на наглостта е и искането за въвеждане на такса мощност в размер на 1.80лв. месечно за всеки абонат. Те припомнят, че вече има такса за достъп до електрическата мрежа във фактурите на потребителите и исканата нова такса принуждава всички нас да заплащаме два пъти за едно и също. При 860 000 клиенти на ЕВН, това означава над 1 500 000 лв. чиста печалба, се казва още в декларацията.

В България всяка година цената на тока се увеличава с двуцифрено число. Няма държава, в която това да се случва и няма население, което дълго би издържало този геноцид, категорични са от ВМРО Пловдив. Цената на тока съотнесена към средната работна заплата в България е една от най-скъпите в света. Увеличението й винаги се извършва през лятото, за да е по-незабележимо и безболезнено, а удара го чувстваме в първите студени месеци.